Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Как да подходим към неудобните въпроси? (Първа част)

 

„Как се раждат бебетата?“, „Откъде се появяват?“, „Какво се случва, когато човек умре?“, „Наистина ли има старец горе на небето?“. Това са няколко от многото неудобни въпроси, които децата са ни задавали или тепърва ще зададат. Обикновено това става по-рано, отколкото сме предполагали и поради това реакцията ни на такъв въпрос може да е също толкова неочаквана (и за нас самите). Но реакцията ни на тези въпроси от 4-годишното ни дете са в сила да определят по-нататъшното му отношение към темите за секса, религията, смъртта и др.

 

От самото си раждане бебето е изследовател на заобикалящата го среда и това не се променя много с възрастта – единствено добива нови начини за изследване, един от които е езикът. Поради това въпросите са по-скоро израз на детския инстинкт за опознаване на света. Ние можем да приветстваме тези въпроси като всеки друг нормален въпрос – напълно откровено.

 

Придобило веднъж това знание, дори и да забрави, че такъв разговор е бил провеждан, това значително ще улесни встъпването в пубертета (дори и да е само на несъзнавано ниво). А що се отнася до нас родителите – ще ни спести много главоболия, които неясното разбиране и догатване на тези въпроси може да породи. Освен това, използвайки истината като отговор, си гарантираме, че всеки път, когато сме попитани, ще даваме един и същи отговор.

 

А детето ще ни пита често. Ще ни пита толкова пъти и за толкова дълъг период от време, колкото са му нужни, за да приеме тази истина (която вероятно се разминава с досегашните му представи). Нашата трудоемка задача е да останем търпеливи и постоянни в отговорите си. Показател, че детето е приело новата информация, е намаляващата честота на съответния въпрос и в последствие – пълното затихване. Впрочем, този интерес ще се завърне с нова сила през юношеството, но тогава детето няма да търси тези отговори от нас родителите. И това е нормално. Все пак, ние сме си свършили работата – научили сме го, че не трябва да се срамува от този си интерес, че всичките промени, които му предстоят, са в реда на нещата.

 

За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с логопед и детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 252265- Иван Янков

Автор:

Иван Янков

Бакалавър по Психология към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с продължаващо обучение в магистърската програма „Психология на развитието“ към Нов български университет. От 2019г. работи педагогически с деца, посещаващи институции като „Британски съвет“ и Частна детска градина „Монтесори“.

No Comments

Post a Comment