Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Подкрепете любовта към знанието у децата си- препоръка 24 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ДЕЦАТА ОБИЧАТ ЗНАНИЕТО. ТЕ ГО ОБОЖАВАТ, ДОРИ… СА ВЛЮБЕНИ В НЕГО. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, МНОГО ОТ ТЯХ, ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАТ ЗА ТАЗИ СВОЯ СТРАСТ.

 

Зная, че твърдението „децата обичат знанието“, Ви звучи наивно, преувеличено или най- малкото невярно. Помислете, обаче: какво друго, ако не- любов към познанието е искреното детско любопитство, интереса към заобикалящия ги свят и въобще- непрекъснатото им превъплъщаване в изследователи и откриватели?

 

Да, децата ни са жадни за знания, проблемът е, че ние им ги представяме по неподходящ начин, с неподходящи средства и в неподходящо време. Ако успеем да се справим само с тези три условия, с изненада ще открием, че наследниците ни могат да поемат значително повече информация от, колкото ние можем да им дадем.

 

Бъдете мъдри родители, гледащи в бъдещето, а не в миналото: не е важно, каква е реката от, която напоявате децата си със знания, важно е потока от информация и жаждата за научаване да не са затлачени и да не допускате да пресъхват, дори в неблагоприятни периоди.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment