Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Момчето си играе с пениса

Въпрос № 5

Публикувано на 16.06.2010, 16:32:53 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте!Синът ми е на 7години и преди известно време го заварих скрит до дивана със свалени гащи и се играеше с патката.Попитах го какво прави и отговорът му беше че му ставало хубаво.От тогава нещатра се повтарят периодично.Всеки път обещава че няма да се повтори.Притеснявам се че не е нормално на тази възраст а и след това патката му се подува и зачервява.Страхувам се да не се увреди нещо.Моля ви дайте ми съвет, като детски психолог какво да направя? Много полезни съвети давате във форума.Благодаря предварително.

 

Отговор:

 

Здравейте,

интересно, а какво мисли и как реагира съпругът ви в тази ситуация??? Какво казва за случващото се синът Ви?

Без отговора на тези много важни въпроси, няма как да продължим в размислите си и в допусканията за произхода, и развоя на ситуацията.

Ще си позволя да цитирам написаното по сходен въпрос, в съседна тема:

„…ерогенните зони по нашето тяло не започват да функционират с навършване на пълнолетие или пък с достигането на някаква определена възраст.

Когато децата навлизат в пубертета ерогенните зони добиват едно ново, по-пълно и „зряло“ значение и функциониране за самите подрастващи, но усещанията са в общи линии познати.

При малките деца пипането и разглеждането на половите органи ( на своите, както и на чуждите) е начин детето да опознае собственото си тяло ,да потърси и открие прилики и разлики между половете.

При по-големите деца освен чисто анатомичното опознаване на тялото, започва да се наблюдава и откритието, че докосването на определени места носи едно по-„особено“ удоволствие-възбудата.

Тези процеси са напълно „нормални“ и развиващи за децата и ние като родители трябва много внимателно да подхождаме с „говоренето“, забраните и въобще с рестриктирането на едно или друго автоеротично действие, тъй като това може да доведе до появата на различни проблеми в зряла възраст.Разбира се излишното стимулиране детето да си доставя удоволствие по този начин е неадекватна реакция.

Подходящо в случая е детето да има свое място(стаята, банята, когато се къпе), където само да открива тайните на собственото си тяло, да се чувства спокойно,необезпокоявано за определено време, но най-вече да не се чувства виновно, че върши нещо нередно,срамно или забранено.

Разговори на тази тематика не бива да се провокират от родителя, а да се разговаря, ако има запитване от самото дете, като е важно да подберем думи, които са съобразени с възрастта и развитието му.

Важно е да помним, че детето е господар на собственото си тяло и ние не е редно да му забраним да изпитва наслада от това, че се докосва.Разбира се на излишното афиширане на подобна автоеротична наслада е добре да се дадат някакви граници и норми, думи, които да ориентират как едно подобно действие се възприема от обществото.

Детската сексуалност винаги е била предмет на горещи дискусии между различни опоненти, но е коректно да си даваме сметка, че за нас като родители понякога тя е неразбираема, понякога е „срамна“, но в крайна сметка е напълно реална и ако не се касае за патология, всъщност е абсолютно необходима и развиваща за детето…“

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment