Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Бебешки говор и свръх- активност

Въпрос № 59

Публикувано на 09.02.2015, 10:35:14 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

 

Здравейте ,Господин Стоилов!
Детето ми е на 3 години и 4 месеца.Имаме проблем с говоренето,казва думи,но и изречения не казва,само прости изречения о рода на -мамо дай ше(шише),дай фафла,виж там.Гледа много английски детски-бейби тв,и от там повтаря английски думички,фона(телефон),люк(виж-и ми посочва нещо),брои на английски до 7.Брои на български до 10,но примерно не иска да повтаря думичките ,които му казваме,повтаря кога пожелае,със звуци обяснява.Говори бебешки работи и включва някоя позанат дума,но със интонация все едно ти обяснява нещо ,но нищо не се разбира.По принцип по цял ден телевизорът е включен,вече ще намаля гледането на телевизия.Контактно дете е,когато отидем някъде,примерно при личен лекар и има много гора,той по всякакъв начин се опитва да привлече внимание,шумен е,не се спира изобщо на едно място,ако има дете веднага отива при него да играят.И в къщи е така ,не се спира,даже когато е седнал пред телевизора,подскача,мърда ръце,крака.Много често му се караме,защото не иска да чуе ,когато му казваме да направи нещо,например да си легне,сърди се .Ако се разхождаме ме дърпа в обратната посока да вървим,и почвам да го дърпам за ръка,а той се тръшка и тръгва да сяда на земята.Изпитва желание,когато ни прегръща да ни щипе едновременно,чак трепери,или ни удря. Незнам това липса на внимание ли е.Общо взето не е податлив на учения.Иска когато реши нещо да се направи или следва тръшкане,скимтене.С желание ходи на градина,контактен е с децата,но не иска да слуша примерно му повтрят по няколко пъти нещо за да го направи,докато се храни става и се разхожда.Моля кажете в какво бъркаме ,във възпитанието ли…в какво?

 

 

Отговор:

 

 

Здравейте,

извинете, че се забавих с отговора на въпроса Ви, но бях ангажиран.
Без да се видя лично с Вас и детето Ви, трудно бих могъл да дам адекватна обосновка за случващото се, а на тази база и препоръката ми, не би била от най- коректните. Среща с детски психолог, обаче е особено препоръчителна.

Вие, като, че ли сте очертала границата на проблематиката, а съответно- и възможните начини за разрешаване:

– детето гледа изключително много телевизия, която и не е на български език: личният контакт с връстници и възрастни е подменен от електронна кутия със сенки. Давайте му да рисува, да строи с лего, да играе с домашен любимец, да изрязва и конструира с ножица, хартия и лепило. Зная , че е ще е трудно, но аудио- визуалната техника на този етап само отнема, а не дава нищо на сина Ви. Още повече, че телевизорът по никакъв начин не контактува с детето, за да развива неговото лексикално богатство и комуникативни умения.

-синът Ви е своенравен? Чудесно! Това означава, че в бъдеще ще може да си отстоява мнението, но на този етап, все още има да учи така, че преди да поиска нещо ще му се наложи да направи нещо. Изисквайте от него малки и постижими (!!!) неща с, които, като свикне, ще може да увеличавате изискванията. Когато свърши възложеното му, го поощрете, че вече може да поиска нещо в замяна. Всички тези действия, обаче трябва да минат през думите на един трети (закона, бащината метафора)- Вие действате от негово, а не от свое име, защото в противен случай детето не чува общовалидните правила важещи за всички а смята, че го карате да прави това или онова по силата на някакво Ваше желание или прищявка.

Опитайте като начало с тези две точки и ако нещата не се получават, ми пишете отново.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 134

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment