Детето иска майката да стане мъж, а бащата- жена

Въпрос № 9

Публикувано на 22.01.2014, 21:18 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте д-р Стоилов! Искам да споделя интересно поведение на сина ми и дали имате подобни случаи и трябва ли да се притеснявам. На 5 години е и вече няколко пъти казва: „Мамо искам ти да станеш мъж, а тати жена – ще си подстрижеш косата, а на тати ще му стане дълга…“ и започва да „препоръчва“ за баща си мои външни черти, включително първични и вторични полови белези; дейности и поведение, и обратното – на мен негови. Малко е комично, но взех да се замислям след като това се повтаря и всеки следващ път е с повече подробности и дори пред външни хора. Той е много умен и изобретателен, любознателен и възприемчив, но в същото време е много чувствителен, силно привързан към мен, импулсивен и с неизчерпаема енергия. Дали това не е подсъзнателен израз на протест към леко доминантната ми роля в семейството, и в напълно доминираща във възпитанието на децата ми от негова страна? Благодаря предварително!

 

Отговор:

 

Здравейте,

много интересна история представяте! Не бих казал, че е рядко срещана, дори- напротив.

Рядкост е, родителите да правят предположение за генезиса на затрудненията, и да търсят своето участие в този процес. Радвам се, че мислите върху случващото се и търсите взаимосвързаностите в този процес.

Да, действително е твърде възможно доминантността на майката да тласка детето към размяна на позициите в семейството, като една от възможните форми на тази размяна е именно смяна на половете. Друг, не по- малко важен фактор е и текущата възраст, в която се намира синът Ви, която се характеризира с преминаването през един изключително важен етап от развитието на всяко едно дете, а именно- преминаването и разрешаването на Едиповия комплекс.

В настоящият момент синът Ви е именно на този фундаментален кръстопът, от чието разрешаване зависят както голяма част от изборите и решенията в живота му, така и възраждането и справянето с всички тези нагони в началото на пубертета.

Потърсете консултация с детски психолог- заповядайте в кабинета ми, за да поговорим както за ролите на мъжа и жената в семейството, така и за случващото се с в психиката на децата през този особено важен етап от живота им.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment