Плач при отиване на детска градина

Въпрос № 5

Публикувано на 29.10.2009, 10:38:46 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

здравейте
имам син на почти три годишна възраст и от една седмица е на децка градина
проблимът е следния-той първите два дена сутрин отиваше с голямо удоволствие колкото и странно да ни беше но бе факт а следващите дни само докато се спомене за децката градина той се натъжава много и виждам как сълзите са му в малките очички
и всеки път е така вече
като си го прибираме вечер той вместо да се усмихне отново очичките му се пълнят със сълзи
след половин един час вече се развесеява вкъщи
и там в децката една от лелките ми каза че и там от време на време така се натъжавал и на крачка да се разплаче

моля да ме посъветвате какво да предприемем с мъжът ми и как да помогнем на нашето мъниче

 

Отговор:

 

Здравейте,

ситуацията, която описвате е често срещана.Всичко за момента е в рамките на нормалното: това, че детето Ви първите дни не е плакало се дължи на неговото любопитство към новото, непознаването на нормите и правилата, както и на вашите положителни (предполагам) думи за детската градина.След втория ден нещата са дошли по местата си- синът Ви е разбрал, че освен забавления и веселие на това място има и правила за спазване, разбрал е, че не е „единствен“ за учителките, а пък Вие сте се сблъскали с факта, че раздялата е еднакво болезнена както за децата, така и за родителите.

Бъдете спокойни.Наблюдавайте случващото се и давайте необходимите думи на детето си, когато то има въпроси, дори и да не е успяло все още да ги вербализира.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment