Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Нормално ли е детето да проявява интерес към убийства и катастрофи и да ги възпроизвежда в игрите си?

 

Въпрос:

Здравейте! Покрай ситуацията позволяваме на сина ни (3,5 години) да гледа по-често детски през деня, съобразени с възрастта му. Наскоро започна да си играе сам, фантазирайки че колите се блъскат, животните се убиват помежду си и т.н. Не знам дали е свързано с детските, ние му разказваме как някои животни изяждат други, за да се хранят, играем с динозаврите и му обясняваме, че някои са хищни и т.н. Нормално ли е да проявява толкова голям интерес към убийства и катастрофи и да ги възпроизвежда в игрите си?

 

Отговор от Валентин Стоилов:

Здравейте! Играта е естественият начин на детето да „мисли“ и да търси смисъл в заобикалящия го свят; в играта различните играчки придобиват символично значение за малкия човек, превръщат се в репрезентации на хора и събития от реалността. В този смисъл, чрез акта на играта детето има достъпен механизъм за „управление и контрол“ на външния свят и преработка на своите вътрешно- психични напрежения и конфликти. Всъщност това, че детето Ви успява да играе в сегашната силно стресираща за всички ситуация, е показател за адаптивен отговор на случващото се. Темите в играта, които описвате- катастрофи, сблъсък, смърт и др. , може би ни показват несъзнаваните му фантазии и/или страхове и са свързани със засилена тревожност и усещане за опасност, преживявани от цялото семейство в момента. От друга страна, тези теми за конфликти и битки за надмощие, са характерни за възрастта, в която навлиза синът Ви. Би било добре да подкрепяте играта, да не забранявате „опасни“ сценарии и да се опитвате да разберете значението на играта за сина Ви, например, задавайки въпроси като „Защо се случва това? Кой е добрият тук? Кой ще дойде на помощ?“, но без да насочвате към край, който Вие желаете. Не забравяйте, че играта на детето е също толкова важна и лична дейност, каквото е например мисленето у възрастния. Може би ще се изненадате да разберете, че чрез играта детето Ви се опитва да „поправи“ по свой (фантазен) начин неща от вътрешната  и външната му реалност, или че търси разрешение на актуален за него проблем. Играйте с детето си, когато имате време, и ще научите много за това, което то преживява.

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 134

** Въпросът е зададен от читател на страницата  В чехлите на мама  , като там е публикуван за първи път и отговорът му.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment