Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Как да се справим с паниката, ако дълго време не можем да си свалим температурата?

 

Въпрос:

Как да се справя с паниката, която ме обзема, защото вече цял месец имам 37 градуса и не мога да намеря причината за тази температура? (Въпросът вероятно е провокиран и от продължаващото извънредно положение, свързано с коронавирус пандемията)

 

Отговор от Валентин Стоилов:

Здравейте! Вероятно вече сте се свързала с личния си лекар и сте обговорили случващото се. Ако медиците не намират физиологична причина за това, което Ви измъчва, е вероятно да се касае за силно изразена психосоматика: много често тревогите, които не могат да бъдат назовани (т.е. не могат да се редуцират през словото), се оттичат през телесен симптом. Този процес е компенсаторен и има привидна полза, но само когато е кратковременен, защото през соматизирането намаляваме напрежение, което иначе би ни блокирало тотално. Проблемът е, че ако тази температура не е в резултат на възпалителен процес например, а е соматогенна (разтоварване на психично напрежение през телесна симптоматика) и продължи дълго време, се превръща в патогенна- през усещането за една неясна, но всепроникваща паника. Моята препоръка е да се обърнете към психотерапевт, за да потърсите заедно причините за случващото се, защото сега процесът може да бъде овладян със сравнително малко усилия, но  бъде оставен да отшуми от „само себе си“, рискувате симптоматиката да се хронифицира.

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 134

** Въпросът е зададен от читател на страницата  В чехлите на мама  , като там е публикуван за първи път и отговорът му.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment