Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

За празниците, подаръците и децата

В интервю за списание Здраво Дете, Надя Николова, детски психотерапевт и консултант, говори за празниците и подаръците, за желанията, децата и техните родители:

 

 

Променят ли се децата, когато има празници? А родителите?

Ваканционният сезон определено носи със себе си промяна в ежедневието на малки и големи. Освен вълнение и радост относно очакваната почивка и възможността за среща с роднини и приятели, празничните дни могат да носят и много стрес. Не само напрежение по организирането на почивните дни, подготовката за празничната трапеза, купуването на подаръци и финансирането на всичко това. Празничните дни често носят и тревога, свързана с осмисляне и равносметка на изминалата година и с осъзнаването, че всичко има начало и край. Също така характерно за този период на годината е и засилването на интензитета на чувствата, често емоциите вземат връх над разума. При децата можем да наблюдаваме рязка смяна на настроението – от свръхвъзбудимост, раздразнителност и нервност, до силна радост и щастие. Може би това има връзка и с комерсиализацията на празниците – навсякъде, където и да отидем, виждаме все по-съблазняващи продукти, а по телевизията ни заливат безброй реклами, които ни подтикват да се отдадем на задоволяване на всичките си желанията. Но желанията ни са безкрайни, а възможностите – крайни… В известен смисъл празниците превръщат всички ни отново в деца, които искат да избягат от ограниченията на реалността, поне за малко.

 

Празниците за децата означават най-вече подаръци. Как да изберем най-хубавия подарък за детето?

Подаръците са важна част от всеки празник. Но без значение какъв подарък ще изберем, хубаво е да не забравяме, че даването и получаването на подарък е един символичен акт във връзката родител – дете. Той носи на детето усещането, че е важно, разбрано и неговата личност е разпозната и уважена. Особено ценен е подаръкът, който е искан и чакан дълго време и за който детето е положило някакви усилия, за да получи. Не на последно място, когато избираме какво да подарим на децата си, е хубаво е да си даваме сметка за кого купуваме подаръка – за себе си или за тях.

 

Хубаво ли е детето да получава много подаръци или това го разглезва?

От голяма важност е капацитетът за самоанализ на родителите – от ключово значение е те да поискат да осмислят начина, по който те и собствените им родители са се справяли с желанията им, когато са били малки. Ако като дете родителят се е чувствал виновен, лош, непослушен, неблагодарен и т.н., когато е искал да му се купи нещо, може да му е трудно да купува неща за собственото си дете, дори за себе си. Други родители, които са имали преживявания свързани с лишения в детството, могат да се опитват да дадат на децата си всичко, което поискат, за да компенсират собствените си детски разочарования.

Едва когато възрастните осмислят и разграничат своите лични преживявания от тези на детето си, ще имат възможност да модифицират своите ре-акции и да разберат кое е важно и релевантно за детето, а не за тях. Например, ако един родител осъзнае, че крещи на детето си, когато то иска лакомство в магазина, по идентичен или подобен начин, по който собствените му родители са правили с него, той ще може да смени този неработещ модел и с друг, който да постави ограничение по-положителен и ясен начин за детето.

Предизвикателството пред родителите е да се интересуват, „да чуват“ и признават желанията на децата си. За децата е важно да растат с чувството, че не е лошо да желаят/искат неща, че не трябва да се чувстват виновни, когато изпитват удоволствие от задоволяването на желанието си. Но успоредно с това трябва да ги научим и на ограниченията на реалността в живота: „да, няма нищо лошо в това да желаеш всичките тези неща, но не можеш да имаш всичко, което искаш“. Работата на родителя не е лека, защото трябва да може да понесе възможно най-спокойно емоционалните изблици и провокативното поведение на детето си, причинени от изпитването на неудоволствие.

 

На какво е важно да обърнем внимание по време на празниците?

Тъжен факт е, че не всяко дете има дом и семейство, че има семейства загубили дете, и други, в които единият родител липсва, че много деца растат в трудна семейна среда и нямат възможност да получат базисни условия за добро детство. За всичко това трябва да се говори с децата по подходящ начин спрямо възрастта им, за да могат да разберат по-добре света около нас. Празниците могат да са мъчителен период за много деца и родители, защото тогава най-силно се изпитва и липсата на важни близки хора. Добре е децата да знаят, че освен размяна на подаръци, по време на празниците се дават и състрадание, взаимопомощ, благодарност. Думите, с които ще говорим с децата си за тези, които се нуждаят от подкрепа, са важни. Не по-малко важни са действията – благотворителността не е просто дума, а социален акт; празник без семейство и общност не може да има.

 

Празниците се свързват обикновено и с повече лакомства. За какво трябва да внимаваме все пак относно детското меню?

Знаем, че небалансираната диета, особено когато съдържа повече захарни продукти, може да доведе до свръхвъзбудимост, раздразнителност или трудности със съня не само при децата, но и при възрастните. Празничната трапеза в повечето случай не е особено балансирана и несъмнено по време на празниците съществува реална опасност да се прекали с приемането на храна и лакомства. Водени от желанието си да не лишават от нищо децата си, (а може би и себе си), именно защото „все пак е празник“, често родителите са неспособни да откажат всички желания на децата, независимо дали се касае за „само още един сладкиш“. Понякога забраната е трудна за родителите, защото не могат да понесат изблиците на гняв и оттеглянето на любящите чувства на детето си. Не бива да се забравя обаче, че ограниченията и забраните са много важен и градивен елемент във възпитанието на децата. Например, ако забраним на детето си поредното лакомство, след протестите ще последва и утвърждаване на опита, че то може да „оцелее“ въпреки незадоволяването на желанието си (неудоволствието), както и че неговите родители могат да „оцелеят“ и преживеят гнева, който детето насочва към тях във фрустрацията си. Разбира се, за да се стигне до приемане на ограниченията, се изисква време, но този процес е част от емоционалното съзряване на децата.

 

Предстоят най-вълшебните празници… Какви коледни чудеса можем да подарим на детето?

Всички – и децата, и родителите, очакват празниците с голямо нетърпение и вълнение. Може би, защото това е време не просто за размяна на подаръци, а най-вече за споделени моменти.

Мисля си, че това е най-голямото чудо: да успеем да намерим и да прекараме достатъчно и качествено време със семейството и близките си, защото „детето“ във всеки у нас знае, че това, което се запомня, са именно споделените преживявания.

 

Три съвета за хубави и спокойни празници

  • Включете децата си в подготовката на украсата на дома за празника и празничната трапеза, така те ще почувстват важността на предстоящите дни за цялото семейство.
  • Не забравяйте, че не можем да имаме всичко, което желаем, но можем да мечтаем.
  • Подарете си добри преживявания!

 

 

 

За повече информация, или за да запишете консултация с Надя Николова можете да позвъните на 0897 050 800.

 

 

 

* Статията е публикувано първо тук : https://www.facebook.com/Zdravodetebg/

 

Автор:

Надя Николова

Магистър по психодинамична психотерапия и консултиране на деца и юноши към Бъркбек, Лондонски Университет. През 2015 г. получава квалификация за психотерапия чрез движение и танц от колежа Голдсмитс. В периода между 2003г. и 2018г. работи и живее в Лондон. В практиката ѝ се включва клинична работа с деца и юноши в болнична среда (Great Ormond Street Hospital), където работи над 4 години. От 2015г. до 2018г. работи като психотерапевт към неправителствена огранизация, подкрепяща деца в училищна възраст в Англия и Уелс. От 2016 има частна практика с деца и възрастни в София. Редовен член е на Асоциация по Психотерапия на Бъркбек ( BCA), групов член на Британския Психоаналитичен Съвет (BPC) и асоцииран член на Българска асоциация по психоонкология (БАПО). За да се свържете с Надя Николова, моля позвънете на телефон 0897 050800.

No Comments

Post a Comment