Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Мястото на Торбалан, Баба Меца и Кумчо Вълчо е в боклука -препоръка 26 от поредицата „През погледа на детски психолог“

НЕ ПЛАШЕТЕ ДЕЦАТА СИ С „ТОРБАЛАН“, „БАБА МЕЦА“ ИЛИ „КУМЧО- ВЪЛЧО“, ЗАЩОТО ОСВЕН, ЧЕ ИМ НАСАЖДАТЕ НЕВЯРНО ВЪЗПРИЯТИЕ ЗА ОКОЛНИЯ СВЯТ, ОТВАРЯТЕ ШИРОКО ВРАТАТА КЪМ УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ДЕТСКИТЕ СТРАХОВЕ И КОШМАРИ.

 

Замислете се: не е ли абсурдна ситуацията в, която възрастните, за да накарат децата си „да слушат“, им вменяват животински страх от несъществуващи персонажи, а после се оплакват, че наследниците им са необичайно тревожни, притеснителни и имат разнообразни фобии и уплах от несъществени дразнители?

Скъпи баби и дядовци, драги майки, когато малките немирници прекрачат всички граници, когато стигнат до края на своите провокации, спрямо Вас, не правете грешката да ги заплашвате с глупости: освен, че има опасност авторитетът Ви да се срути, прозирайки безсилие, през неадекватните закани, реален е и „шанс“- ът да травматизирате сериозно, неукрепналата,  детска психика.

Фигурата на бащата е  регулативният фактор, който трябва да ограничи мегаломанността на детските искания и да наложи спазването на определен, общ, семеен ред!

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment