Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Подражанието е в основата на научаването- препоръка 20 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ВИЖДАЙКИ ОПРЕДЕЛЕНО ПОВЕДЕНИЕ В РОДИТЕЛИТЕ СИ, ДЕТЕТО ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ГО ПРЕКОПИРА. КОЛКОТО ТЕЗИ НАВИЦИ СА ПО- ОБЩЕСТВЕНО НЕПРИЕМЛИВИ, ТОЛКОВА ПО- ВЕРОЯТНО Е ТО ДА СЕ СТРЕМИ НА ВСЯКА ЦЕНА ДА ГИ ИМИТИРА И МУЛТИПЛИЦИРА.

 

Примерите на неадекватен родителски модел са безкрайни: вредни навици демонстрирани редовно пред децата; недомислици, извършени под влиянието алкохол; арогантно поведение на обществени места; незачитане на закони и правила; неглижиране на обществото и неговите институции…

Надеждата, че можем да възпитаваме, като КАЗВАМЕ, вместо да ПОКАЗВАМЕ е несъстоятелна.

Децата, много добре усещат (макар не всичко да разбират) кое е редно, а кое- не и след, като виждат мама или тате да отхвърлят социума си задават въпроса:

„…А, защо аз трябва да се съобразявам с каквото и да е? Щом на възрастните всичко им е позволено, то и за моите желания няма да има ограничения!“

 

Родители, бъдете отговорни в личния си пример и постъпки, за да не се наложи, утре да „изкоренявате“ поведение у децата си, чиито корени са дълбоко в самите Вас!

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment