Детски психолог- защо да потърсим помощта на специалиста?

„Има ли смисъл да потърся помощта на детски психолог“ е въпрос, който всички родители сме си задавали понякога…

Как мислите: щраусът, заравяйки глава в пясъка, спасява ли се от опасностите? Смятате ли, че, като не вижда никого, то и самият той е невидим ? Не, разбира се!

Странно е защо, тогава, много родители приемат, че проблемите, които измъчват детето им ще се разрешат „от само себе си“ или най- малкото „ще ги израсне с годините“? Не, драги родители- това няма как да се случи. Ще стане точно обратното. Симптомите, които в ранно детство са се появили, като преодолимо затруднение, най- вероятно ще ескалират до реален проблем в зряла възраст, който не просто ще смущава, а ще нарушава цялостната жизнедейност на индивида.

Защо Ви е да причинявате това на детето си? Защото „детски психолог“ е мръсна дума или защото да потърсите помощ от специалист, би означавало, че се проваляте като родител?!? А, да- сетих се: защото бабите и дядовците Ви, не са ползвали услугите на такива ненужни самозванци, пък- ето създали са здраво и успешно поколение… Последното щеше да е хубаво, ако беше вярно. Но, не е!

Вече, почти 20 години наблюдавам страдащи хора, провалили целия си живот, защото, в детството им не е имало, кой да поговори с тях, с родителите им, да помогне нещата да застанат по местата си и да даде думи на онова, което поражда напрежение у тях, но не успява да намери път към словото…

Родители, не бъдете нехайни: когато срещате проблем в комуникацията с децата си, когато наблюдавате нетипични промени в поведението им, когато агресията или потиснатостта присъстват прекалено осезаемо, потърсете помощта на детски психолог. Това е признак за отговорно родителство, а не- неумение за „справяне с децата“!

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment