Ролята и позицията на Учителя- препоръка 19 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ПРАВЕЙКИ ЗАБЕЛЕЖКА, УЧИТЕЛЯТ НИ ПОМАГА, ПОКАЗВАЙКИ КАКВИ ГРЕШКИ ДОПУСКАМЕ ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО, КЪДЕ ДЕТЕТО ИМА ЗАТРУДНЕНИЯ И КАК  ДА НАСОЧИМ УСИЛИЯТА СИ, ЗА ДА БЪДЕ УТРЕ, НАСЛЕДНИКЪТ НИ ОЩЕ ПО- УСПЕШЕН.

 

Въпреки привидната простота на горното съждение, наближи ли 15- ти септември, автоматично заставаме от другата страна на барикадата с учителите. Защо ли?

Защото приемаме себеотносно критиката на учителя към собственото ни дете.

Вместо да чуем, какво ни казва човекът, прекарващ повече време на ден с детето ни от нас самите, ние се хвърляме във война, за да докажем, колко не е прав преподавателят, допускайки фундаментална грешка: не позволявайки на учителя да бъде „лош“, сами избираме неблагодарната позиция, ние да бъдем „лошите“.

Родители, в англоезичния свят казват: „Feedback is a gift“ (Обратната връзка е подарък). Бъдете разумни и приемете този подарък с благодарност

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment