Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Обратно- пропорционалният поглед между поколенията- препоръка 18 от поредицата „През погледа на детски психолог“

СЪЩО, КАКТО ДЕЦАТА НИ ИЗГЛЕЖДАТ НЕДОРАСЛИ, ТАКА И НИЕ- ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ИМ ИЗГЛЕЖДАМЕ ПРЕСТАРЕЛИ…

СРЕЩА Е ВЪЗМОЖНА ЕДИНСТВЕНО ПО СРЕДАТА И ТО- АКО НИЕ Я ИНИЦИИРАМЕ.

Поради факта, че сме натрупали жизнени грешки, които сме обобщили под наименованието „опит“, често, необосновано заявяваме, че знаем, кое е най- доброто и най- правилното не само по отношение на нас, самите, ами и за собствените ни деца!

Понеже пътят по, който те вървят, „ние сме го павирали“, решаваме агресивно да се намесим и в техния личен избор: не защото се интересуваме много от тях, а понеже това е опит да реабилитираме собствените си провали.

Майки и бащи, припомнете чувствата и мислите по отношение натрапването на собствените си родители- дайте възможност на децата сами да изберат живота и грешките, които ще направят. Само тогава, удовлетворението и опита от провалите ще са с реална стойност.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment