Животът, понякога е несправедлив- препоръка 13 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ПОНЯКОГА ЖИВОТЪТ Е НЕСПРАВЕДЛИВ И ТОВА, МАКАР ТЪЖНО, Е ФАКТ!

АКО НЕ ОБЯСНИМ ТАЗИ ПРОСТА ИСТИНА НА ДЕЦАТА СИ, ГИ ОБРИЧАМЕ НА ИЗНАЧАЛНО, ФУНДАМЕНТАЛНО ОБЪРКВАНЕ И НЕРАЗБИРАНЕ НА СВЕТА ОКОЛО ТЯХ.

 

Да, за нас като хора и родители, също е трудно да приемем, че животът, понякога е несправедлив. В желанието си да „предпазим“ децата си от тази фрустрация, ние измисляме всевъзможни ЛЪЖИ, които да маскират нашата собствена тревожност по отношение приемането на реалността такава, каквато е.

Представяйки околния свят, като място в, което има само хубави неща, отсъстват лишения и доброто, винаги тържествува, никак не помагаме на децата си. Всъщност, ние ги осакатяваме!

Родители, бъдете прозорливи:

запознайте децата си със света, в неговите реални измерения, защото, ако ги подведете с една „захаросана“ картина, утре реалността може буквално да ги убие!

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment