Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Майчини и бащини грижи- препоръка 11 от поредицата „През погледа на детски психолог“

МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ СЕ ГРИЖАТ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН ЗА ДЕЦАТА СИ, ЗАЩОТО И ВЪЗПРИЕМАТ СВЕТА ПО КОРЕННО РАЗЛИЧЕН НАЧИН.

РАЗЛИЧНИТЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ И РАЗЛИЧНИЯТ МОДЕЛ НА КОМУНИКАЦИЯ РАЗВИВАТ ДЕТЕТО, ПОЗВОЛЯВАЙКИ МУ ДА ВЪЗПРИЕМЕ СВЕТА, МНОГОПОЛЮСНО.

Опасенията на родителя от това, как другия се грижи за детето му, не са претърпели съществена еволюция: болшинството майки смятат, че съпруга им е безотговорен, безразсъдно самоуверен  и немарлив в грижите си за детето, а болшинството мъже смятат, че съпругите им пък са непоносимо тревожни, натрапващи и хипнотизирани спрямо наследниците им.

Жените твърдят, че мъжете не могат да се грижат за децата, мъжете недоволстват, че жените глезят децата. Всъщност, обаче никой не си дава сметка, че прекомерното засилване или липса на коя да е от двете тенденции, ОСАКАТЯВА ДЕЦАТА .

Единствено златната среда, позволява на децата да се развиват нормално:

достатъчно защитени, за да оцелеят физически, но и достатъчно свободни, за да се развият- психически!

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment