Позволете на децата си да пораснат- препоръка 10 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ТОВА, ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ ИСКАМЕ НАШЕТО МАЛКО И СЛАДКО ДЕТЕНЦЕ ДА ОСТАНЕ ЗА ВИНАГИ ТАКОВА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТО ИМА СЪЩАТА ПОТРЕБНОСТ!

НАСЛЕДНИЦИТЕ НИ ИМАТ НУЖДА ДА ИМ ПОЗВОЛИМ ДА ПОРАСНАТ! АКО НЕ ПОДКРЕПИМ РАЗВИТИЕТО ИМ, ЩЕ НИ СЕ НАЛОЖИ ДА НАБЛЮДАВАМЕ ПРОВАЛА В ЖИВОТА НА НАЙ- БЛИЗКИТЕ СИ!

Децата имат нужда от подкрепа в своето израстване и това е абсолютно неоспоримо.

Също така е абсолютно неоспоримо, че прекомерната грижа е нещо, което удовлетворява собствените ни потребности да се чувстваме полезни и нужни за някого, но осакатява безвъзвратно този към, когото е насочена тази „грижа“.

Родители, огледайте добре ситуацията, планирайте внимателно важните етапи,  обмислете добре постъпките си и действайте. Ако нещо пропуснете, детето ще си го набави само, но ако дадете НЕЩА В ИЗЛИШЪК, детето няма да може да се освободи от тях.

Бъдете прозорливи: умерената липса развива, безконтролният излишък убива!

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment