Срещата на родителя с детето- препоръка 9 от поредицата „През погледа на детски психолог“

МЯСТОТО И ВРЕМЕТО НА СРЕЩАТА МЕЖДУ РОДИТЕЛЯ И ДЕТЕТО, ВИНАГИ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ДЕТЕТО!

ТОВА, ЧЕ СЕГА СМЕ УМОРЕНИ, ЗАЕТИ ИЛИ НЕ НИ СЕ РАЗГОВАРЯ Е ЛИЧНО НАШ ПРОБЛЕМ- РАЗРЕШАВАНЕТО МУ РАЗДЕЛЯ РОДИТЕЛИТЕ НА СПРАВЯЩИ СЕ И ИЗПИВАЩИ ЗАТРУДНЕНИЯ.

Разбира се, да сме подготвени, чуващи и реагиращи адекватно на детските послания, съвсем не означава, да се принесем в жертва на „Негово Величество- детето“ и да го обслужваме непрестанно. Не.

Когато, следващият път решим, че искаме да обясним нещо изключително важно, касаещо заобикалящият ни свят, е добре да си дадем сметка, че точно в този момент, детето може да е заинтригувано от друго и нашето послание да не успее да достигне до него. В подобен момент, всички усилия са труд, хвърлен на вятъра.

Опознавайки добре детето си, можем да видим „зелената светлина“, която да ни позволи да посеем семенцата на знанието,

което смятаме, че ще е нужно и полезно на наследниците ни, вместо да ги хвърлим, просто защото сме решили, че сега имаме време за сеитба.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment