Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Любопитството на децата е полезно и развиващо- препоръка 5 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ДЕТСКАТА ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТ Е ПРИЗНАК ЗА НОРМАЛНО РАЗВИТИЕ И ДОБРО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ.

ХИПЕРТРОФИЯТА НА ТОЗИ ИНТЕРЕС, ЧЕСТО Е СВИДЕТЕЛСТВО ЗА СЪОТВЕТНИТЕ МОРАЛНИ И ЕТИЧНИ ДЕФИЦИТИ У САМИТЕ ВЪЗРАСТНИ.

Нормално, децата са изключително любопитни: това е техният начин да си набавят информация за онази част от света, която ние възрастните, старателно се опитваме да скрием от тях. Забраненото, интимното, особено пък- сексуалното, винаги са представлявали особен интерес за наследниците ни.

Излишното провокиране на интереса към интимното, посредством реклами и филми със сексуален подтекст е точно толкова вредно, колкото забраната, неглижирането или отхвърлянето на удоволствените усещания, породени от допира до собствените ерогенни зони.

Родители, бъдете мъдри: опознайте децата си дискретно и внимателно, за да знаете на какъв етап се намират в тяхното емоционално и физическо съзряване. Само тогава ще можете да вземете

правилното решение, кое- да позволите и кое- да забраните, без да потиснете или насилите естественото съзряване на младежите.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment