Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Как пубертета променя тялото на момчето?

Промяната започва с нарастване размера на тестикулите, последвани съответно от развитие на половия член, а ня­колко месеца по-късно от окосмяване на пубиса, което пред­хожда това на подмишниците и на появата на брадата. Ето някои цифри, които очертават тези етапи:

Нарастване на размера на тестисите: между 10 и 13 години

Нарастване големината на пениса: между 11 и 15 го­дини

Поява на окосмяване на пубиса: между 11 и половина и 15 и половина години.

Растеж (среден темп на израстване):

През първата година на пубертета: 8,7 см

През втората година на пубертета: 6,5 см

Това са само средни величини: половината от инди­видите са под тези стойности, а останалата половина – над тях. От друга страна, всичко си остава в нормата, когато се вмества в рамките на зачетените долна и гор­на граница на величините. Да добавим няколко бележки:

– Големината на пениса е много различна при отдел­ните индивиди. Този размер е неизчерпаем източник за безпокойства, при което субективността решител­но надделява над всякаква обективност. Даден юноша, примерно, ще се оплаква, че пенисът му е много малък, въпреки че няма нищо подобно. Причината е, че този орган има символична стойност (мъжественост, мощ) и то от такава значимост, че тази стойност може да бъде приравнена към реалния орган, който, ако мога така да се изразя, не е друго, освен подпората.

  • Първата еякулация обикновено се случва насред пубертета. Най-често тя се изразява с нощна полюция, която може да бъде зле понесена от юношата, ако той не е предупреден за нея. За предпочитане е бащата да стори това.

 

  • Ареолите (малкият пигментиран кръг, разполо­жен около зърното на гърдата) се уголемяват през пу­бертета. Това явление може да се придружи от леко по­дуване на гръдната жлеза, което е нормално.

 

  • Маструбацията би могла да се счита за биологично явление, понеже тя може да се появи импулсивно в слу­чаите на някои преждевременно настъпили пубертети.

 

  • Акнето е типична юношеска „болест“, защото се дължи отчасти на наплива на мъжки хормони. То се про­явява чрез: 1) мазна кожа (себорея), 2) черни точки или комедони, 3) бели точки. Механизмът му се обуславя едновременно от фактори от хормонално и нервно ес­тество: мастните жлези, разположени в основата на косъма и отговорни за себореята, са под контрола на мъжките хормони; но от друга страна и тревожността увеличава себореята „с посредничеството“ на хипофизните хормони. Това онагледява значимостта на психо­логическите фактори в оздравяването на акнето. Да отбележим също, че себореята се благоприятства от потта и че последната също е зависима от нервната система (симпатикус и парасимпатикус), което обясня­ва нейното провокиране от емоциите.

Текстът е откъс от книгата на Патрик Деларош „Проблемите на юношеството?“, издадена от Център за психосоциална подкрепа и Българско пространство за психоанализа.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment