Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Театралничене и налагане при 6 годишно момиче

Въпрос № 58

Публикувано на 29.01.2015, 12:24:57 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

ЗДРАВЕЙТЕ ! ИМАМ МОМИЧЕНЦЕ НА 6 Г. НАВЪРШЕНИ И ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ -ЗА МЕН СА ГОЛЕМИ,НО ДАЛИ Е ТАКА СЕ НАДЯВАМ ДА КАЖЕ СПЕЦИАЛИСТ.

ПРЕДИ ОКОЛО 1Г. ЗАПОЧНАХМЕ ДА СИ КЪСАМЕ ДРЕХИТЕ-ЗА ДА КУПИМ ДРУГИ -В КЪЩИ СА ЧУВАЛИ,СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ОБУВКИТЕ ,ИЗКЛЮЧИ ОТ КОПЧЕТО ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕМП.ПЪЛЕН ХЛАДИЛНИК -ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е ГОЛЯМА И Я КАРАМ ДА ПОМАГА,НАДРАСКА С ХИМИКАЛ ЕКРАНА НА ПЛАЗМАТА,КОЯТО НЯМАШЕ И 2МЕС.ОТКАКТО Я БЯХМЕ КУПИЛИ И ДР.РАЗНИ ДРУГИ ТАКИВА.

В ДЕТ.ГРАДИНА ОТКЪМ ПОВЕДЕНИЕ Е БЕЗУПРЕЧНО ,НО СЪЩОТО НЕ МОГА ДА КАЖА ЗА ВКЪЩИ- СУТРИН АКО НЕ ЗАПОЧНЕ СЪС СКАНДАЛ,ЧЕ НЕ И Е КУПЕНО НЕЩО,ИЛИ НЕ И СЕ ДАДЕ ДА ОБЛЕЧЕ,КОЕТО РЕШИ-ВЕЧЕРТА ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЗА КАКВО ДА ССТАНЕ КАВГА.ТРУДНО МИ БЕШЕ ДА УБЕДЯ СЪПРУГА МИ ДА ПОТЪРСИМ ПСИХОЛОГ- ИМА 3-4 СРЕЩИ СЪС ПСИХОЛОГА,НО И ТАМ НЕЩАТА НЕ ВЪРВЯТ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО -ЛЪЖЕ Я КАК ТО СИ РЕШИ,ПРИКАЗВА И ПРОСТОТИИ ОТ РОДА ,ЧЕ НЕ РАЗБИРА ЧЕ ПРАВИ БЕЛА,ЧЕ ОТ ФИЛМЧЕ „МАША И МЕЧОКА“ СЕ Е НАУЧИЛА НА БЕЛИТЕ -ТЕЗИ ГЕРОИ ТЯ ГИ ПОЗНАВА ОТ РУСКО БУКВАРЧЕ.ОТ МОМЕНТА ,В КОИТО ЗАПОЧНАХМЕ ДА Я ВОДИМ ТАМ ЗАПОЧНА ДА СЕ НАПИКАВА НОЩЕМ -ВЪПРЕКИ,ЧЕ СМЕ Я СЪБУЖДАЛИ ДА СЕ ИЗПИКАЕ И ДЕНЕМ -ВСЕКИ БОЖИ ДЕН СЕ ПРИБИРА НАПИКАНА ОТ ДЕТ.ГРАДИНА .ПО НОВОГИДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ БЕШЕ КОШМАР -БЯХ СТИГНАЛА ДО 2 ПЕРАЛНИ НА ДЕН -ПРИ ВСЕ ,ЧЕ В КЪЩИ ТОАЛЕТНИТЕ СА ДВЕ.СПРЯХМЕ ПОСЕЩЕНИЯТА ПРИ ПСИХОЛОГА,НАПИКАВАНИЯТА В ДЕТ.ГРАДИНА СИ ОСТАНАХА.ОПИТАХ ДА ГОВОРЯ С Г-ЖАТА ,НО ТЯ ТАКА ЗАВЪРТЯ НЕЩАТА,ЧЕ НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ.ДО ПРЕДИ 2Г.НЯКЪДЕ ИМАХМЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪЩАТА Г-ЖА -ДЕТЕТО СЕ НАПИКАВАШЕ ПО 6-7 ПЪТИ НА ДЕН ,НО САМО В НЕЙНАТА СМЯНА,ТОГАВА ПОПИТАХ СЪЩО КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА-ОТГОРИХА МИ ПО СЪЩИЯ НАЧИН. ТОГАВА РЕШЕНИЕ НАМЕРИХМЕ -НЕ ДОБРО СПОРЕД МЕН – ОБАДИХ СЕ НА ПОЗНАТА ДА ЗАНЕСА ДЕТЕТО ПРИ ПСИХОЛОГА НА УЧРЕЖДЕНИЕТО ,В КОЕТО РАБОТИ ,ТЯ МИ ПОИСКА НАПР. ОТ ЗАКР.НА ДЕТЕТО И АЗ КАЗАХ-ИМАШ ГО.ТЯ НЕ МИ СЕ ОБАДИ ПОВЕЧЕ ,НО ДЕТЕТО ОТ СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ПРЕСТАНА ОТРАЗ ДА СЕ НАПИКАВА-ПРОСТО СЕ БЕШЕ ОБАДИЛА НА ДИРЕКТОРКАТА НА ДЕТ.ГРАДИНА ,НИЕ ЖИВЕЕМ В МАЛЪК ГРАД ,КЪДЕТО ХОРАТА СЕ ПОЗНАВАТ. ЗА МЕН ИМА НЯКАКЪВ ПРОБЛЕМ В ДЕТ.ГРАДИНА ,КОЙТО РЕКУШИРА И НА ОТНОШЕНИЯТА В КЪЩИ . ДО М.СЕПТЕМВРИ 2014 Г. СЕ БЯХМЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ИНТЕРИОР НА ДЕТ.ОТДЕЛЕНИЕ -ПРИ ЕДНО ОТ ПРОЛЕЖАВАНИЯТА НИ СТАРШАТА ПОПИТА ДЕТЕТО -ВИЕ ПАК ЛИ СТЕ ТУК ,ПОСЛЕДВА ОТГОВОР ДА И ЧЕ В ДЕТСКО Е МНОГО ХУБАВО-ПРИ КОЕТО И ДВЕТЕ ОСТАНАХМЕ ДА ГЛЕДАМЕ ,ПРОБЛЕМНИ НИ БЯХА СЛИВИЦИТЕ,ОТ ТЯХ ПРАВЕШЕ ПНЕВМОНИИ, С КОИТО ЛЕЖАХМЕ ПО 10-11 ДНИ В ОТД.И СЛЕД 1 1/2 МЕСЕЦ ПАК СЕ ВРЪЩАХМЕ СЪС СЪЩАТА ДИАГНОЗА.М.СЕПТЕМВРИ ОПЕРИРАХМЕ СЛИВИЦИ -МАХНАХМЕ И ТРИТЕ -БЯХА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ДИАГНОЗА.ДЕНЯ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА НИ ВИКАТ НА ПРЕГЛЕД -ГЛЕДА СЪРДИТО ДОКТОРКАТА ПИТАМ -ЗАЩО СИ СЪРДИТА НА ДОКТОРКАТА ,ЗАЩОТО НЯМА ДА МОГА ДА СЕ РАЗБОЛЯВАМ КОГАТО АЗ РЕША.ТОВА БЕШЕ ОТГОВОРА ПРИ КОЙТО НИЕ ПАК ОСТАНАХМЕ ДА ГЛЕДАМЕ,ЛЕКАРКАТА СЕ ОКОПИТИ ПЪРВА -ДА СЕ СЪРДИШ И ДА НЕ СЕ СЪРДИШ НЯМА КАК ДА СЛОЖА СЛИВИЦИТЕ ТАМ ,ОТКЪДЕТО СЪМ ГИ ОТРЯЗАЛА.ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА , СЕДМИЦА ПРЕДИ ДА ДАДЕ И ПРИЗНАК ЧЕ СЕ РАЗБОЛЯВА ЗАПОЧВАШЕ ДА СЕ НАПИКАВА-ТОВА ОТШУМЯ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА.

ОПИТАМ ДА ГОВОРЯ С ДЕТЕТО ,НО ЩОМ ПОВДИГНА ВЪПРОСА ЗА ДЕТЛГРАДИНА -ЗАПОЧВА ДА НЕРВНИЧИ И ЗАДАМ ЛИ ВЪПРОС -ИЛИ МЪЛЧИ ,ИЛИ НЯМА ДА КАЖА .КАЗВАМ ЩЕ ПИТАМ Г-ЖАТА ИЛИ ДИРЕКТОРКАТА -ТЕ НЕ ЗНАЯТ И МЪЛЧИ.

ОТКАКТО МАХНАХМЕ СЛИВИЦИТЕ -ВСЯЧЕСКИ СА ОПИТИТЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕЕ- ПИЕ СТУДЕНА ВОДА ,ХОДИ ГОЛА В СТУДЕНОТО НАВЪН ,“ЗАБРАВЯ“ СИ ШАЛА НАЙ-РЕДОВНО, .ДОКАТО МАХНЕМ

СОПОЛИТЕ – НА ДР.ДЕН ОТНОВО ИЛИ КАШЛЯМЕ ,ИЛИ ИМА НЕЩО ДРУГО.ВЪПРЕКИ ,ЧЕ СМЕ И КАЗАЛИ КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ПРАВИ КАКВОТО ТЯ РЕШИ.

ПРОБЛЕМИ ОТКЪМ БЪБРЕЦИ НЯМАМЕ-ХОДИХМЕ В ДЕТ.НЕФРОЛОГИЯ ПРИ ПРОФ.БУЕВА -НЯМА ПРОБЛЕМ.

ТОВА Е МНОГО ИЗНЕРВЯЩО И ЗА НАС .

ПРЕДСТОИ НИ ПЪРВИ КЛАС ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ АКО НЕ СИ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧИ ОЩЕ ПО-ВЕЧЕ.

ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА НИ ПОМОГНЕТЕ ПОНЕ ДА НИ ПОСЪВЕТВАТЕ КАКВО ДА ПРАВИМ.

 

 

Отговор:

 

 

Здравейте,

много добре сте описала цялата ситуация, до степен, че докато четях писмото се замислих, че почти няма какво да добавя: всички отговори присъстват в писмото Ви. Ще се постарая да извадя акцента от написаното:

-ЗАПОЧНАХМЕ ДА СИ КЪСАМЕ ДРЕХИТЕ-ЗА ДА КУПИМ ДРУГИ

-В ДЕТ.ГРАДИНА ОТКЪМ ПОВЕДЕНИЕ Е БЕЗУПРЕЧНО ,НО СЪЩОТО НЕ МОГА ДА КАЖА ЗА ВКЪЩИ

-СУТРИН АКО НЕ ЗАПОЧНЕ СЪС СКАНДАЛ,ЧЕ НЕ И Е КУПЕНО НЕЩО,ИЛИ НЕ И СЕ ДАДЕ ДА ОБЛЕЧЕ,КОЕТО РЕШИ-ВЕЧЕРТА ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЗА КАКВО ДА ССТАНЕ КАВГА

– ПРЕДИ 2Г.НЯКЪДЕ ИМАХМЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪЩАТА Г-ЖА

-ДА ЗАНЕСА ДЕТЕТО ПРИ ПСИХОЛОГА НА УЧРЕЖДЕНИЕТО … НО ДЕТЕТО ОТ СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ПРЕСТАНА ОТРАЗ ДА СЕ НАПИКАВА

-ПОСЛЕДВА ОТГОВОР ДА И ЧЕ В ДЕТСКО Е МНОГО ХУБАВО

-ЗАЩОТО НЯМА ДА МОГА ДА СЕ РАЗБОЛЯВАМ КОГАТО АЗ РЕША

-ОТКАКТО МАХНАХМЕ СЛИВИЦИТЕ -ВСЯЧЕСКИ СА ОПИТИТЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕЕ

-ПРЕДСТОИ НИ ПЪРВИ КЛАС ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ АКО НЕ СИ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧИ ОЩЕ ПО-ВЕЧЕ….

Наистина, не мисля, че има какво да добавя към тази, толкова пълна картина, която сте обрисувала. Сигурен съм, че сама си давате сметка, препрочитайки написаното от Вас, къде е корена на проблема.

Да, проблема е в липсата на сепарираност между дете и родител: залепването, сливането, няма как да роди различна симптоматика, освен описаната тук.

Проблемното отделяне се усилва и от липсата на адекватна бащина позиция: жизнено важно за всички е да позволите на съпруга си и да го подкрепяте в установяване и спазване на определени правила и норми, на които пък Вие на свой ред ще се позовавате, за да покажете на дъщеря си, че всички се намираме в един символен ред, който зачитаме, макар и понякога да ни се иска друго.

Ситуацията не би се разрешила с „носене“ на детето при детски психолог, защото не там е объркването: знаете, че „проблемните“ деца, всъщност са отражение на една не- добре функционираща семейна среда.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 1 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment