Синът ми иска да е момиче

Въпрос № 1.

Въпросът е публикуван в оригиналния му вариант без никакво редактиране и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comment, на 26.01.2010, в 16:13:33ч.

 

Синът ми е на 3г, 10м и от няколко дни ми казва, че иска да си слага червило -и когато не го наблюдавам го прави-взима ми сутиена и го поставя на гърдите си -казва, че иска да е момиче. Всички му обясняваме, че тези неща са само за жени, но той продължава да държи на своето. Помогнете ми да се справя със ситуацията. Нормално ли е това за тази възраст и дали осъзнава това които говори и върши?Благодаря Ви.

 

Отговор:

 

Здравейте,

за да можем да разберем поведението на сина Ви трябва да опознаем по- добре семейната ситуация. Мислите, думите и позиция Ви относно случващото се (както и тези на бащата, ако такъв присъства в отглеждането) не са без значение, тъй като те биха позволили един по-задълбочен анализ. Ще се опитам да отговоря на въпроса Ви съобразно възрастта на детето и през призмата на една от основните теории в разбирането на детската сексуалност, психоаналитичната теория.

От гледна точка на психоанализата бихме могли да търсим причините за нарастващия интерес на детето на тази възраст (между 3г. и 5г.) към въпросите свързани с половата идентичност и съответните означаващи полови белези и атрибути в преминаването на следващ етап от психосексуалното му развитие, а именно т. нар. фаличен стадии. Според Зигмунд Фройд в този период се преживява конфликт, описан като Едипов комплекс. При момчетата се изпитва влечение към майка си и стремеж да се ‘избавят’ от бащата, като се страхуват от неговите наказания.  Условието за изход от този стадий се явява промяната на влеченията, обезпечаващи възможност за друг избор на обект на желанието и идентификация с родителя от същия пол. В резултат на разрешаването на този комплекс се приема половата роля и се дава началото на развитие на Супер-егото. В случай на неуспешно разрешаване на Едиповия комплекс може да се провокира повторение на подобни конфликти в по-късна възраст.

Във Вашия случай интересът на сина Ви към женски атрубути би могъл да означава, че той се опитва да се индентифицира с Вас, което от своя страна може да е провокирано от една страна от естествен интерес към женската роля или от друга страна, от прекомерен страх към бащата. Разбира се, причините за случващото е най-добре да бъдат изследвани по- подробно. Една консултация с детски психолог/ психоаналитик би могла да Ви помогне да разберете в детайли промените, които се случват със сина Ви в процеса на израстване, и които са във взаимовръзка с основните етапи на развитие на детската сексуалност.

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 876 515 134

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment