Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Сексуални игри и опипване в детската градина

Въпрос №11

Публикувано на 28.11.2014, 20:47 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте г-н Стоилов,
повода поради който Ви пиша е много деликатна ситуация.
Майка съм на 6 годишна дъщеря, която посещава детска градина последна група. В групата преди две седмици преди следобедният сън в детската спалня се е случило нещо много обезпокоително. 2 от момчета, прилагайки сила са ги притискали в леглото, хващайки момичета за ръцете и повдигайки крачетата им, а едното от тях ги е боцкало със спринцовка /макар и играчка/ в областта на ануса и вагината, а други 2 са “ се наслаждавали на гледката“. В това време възпитателката е била в занималнята, а не в спалнята. Никое от децата не я е извикало, за да каже за случилото се. Вечерта дъщеря ми ми разказа за случката и ми обясни, че по – късно са казали на госпожата. Аз повдигнах въпроса пред учителката, а тя каза, че е предупредила родителите, след което децата бяха разпитани от психолог. Едно от децата /главното действащо лице/ прилага системен тормоз над всички останали деца вече близо 4 години, но родителите не вземат мерки, а само казват „такъв е“. Това дете има голям проблем. Съвсем съзнателно сваля гащичките на момичета и се опитва да ги опипва. Нормално ли е такова поведение със сексуален подтекст за дете на такава възраст? Какви мерки трябва да се предприемат? Очакваме свикване на родителска среща в началото на седмицата, за да искаме преместване на детето в друга група. Мислите ли, че ако се откъсне от позната му среда детето няма да бъде толкова уверено в действията и ще настъпи промяна в поведението му? Мислите ли, че трябва да се назначи и психолог, който да разговаря и с всички потърпевши деца или смятате, че са го възприели като игра? Ние обяснихме на дъщеря ми, че това не е нормално поведение за дете и че не трябва да позволяван на никой да я докосва по този начин. Моля за съвет! Ще бъда много благодарна ако получа отговор до понеделник! Благодаря Ви предварително!

 

Отговор:

Здравейте,

неприятна е ситуацията, в която се е озовала дъщеря Ви, но често подобни провокации (защото това действие е именно провокация към възрастните) са много травматични за нас- родителите и много по- различно възприемани от самите участващи деца. Това в никакъв случай не означава, че случилото се трябва да бъде подценявано или отминавано като маловажно, но и не трябва да се демонизира, преди всички страни и аспекти да бъдат внимателно огледани и степента на евентуална травма да бъде оценена реално.

Много правилно сте реагирали казвайки, че такъв тип поведение от страна на други деца дъщеря Ви не трябва да толерира и , че никой няма право да я докосва по този начин. Браво за адекватната намеса!

При всяко положение е важно директорът и детският психолог да разговарят с родителите на въпросното дете (а, не психологът да го разпитва!), както и да се разговаря с двете деца насаме и поотделно.

Важно е дъщеря Ви да има усещането, че е защитена истински, а младежът, да знае, че има модели на поведение, които не само, че няма да бъдат толерирани, но и ще бъдат наказвани, дори когато собствените му родители да се стараят да омаловажат случващото се.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment