Когато синът заяви, че е гей

Въпрос № 10

Публикувано на 23.11.2014, 18:46 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте! Имам син на 14 г. и онзи ден ми сподели,че бил гей…Аз бях в шок,защото по нищо не му личеше,но ми каза че не харесвал момичетата,не му влияели по никакъв начин, се вълнувал от едно момче! Даже мислел да не живее в България ,защото тук различните не били добре приети,той просто наистина е сигурен в това,че е такъв. Аз много го обичам и ще приема и това,но все пак искам да знам възможно ли е това да е временно и аз как трябва да се държа та хем да не го отчуждя от себе си ,хем да не стимулирам това поведение?

Приятна вечер и предварително благодаря!

 

Отговор:

 

Здравейте,

може би било добре да се опитаме да помислим кое точно е първопричината за шока Ви – решението на сина Ви да се говори с Вас за търсенията на сексуалната си идентичност или това, че е направил избор за себе си, в противовес на Вашите очаквания?

На тази възраст все още не е ясно, дали този избор е реално решение или е апел, протест срещу нещо, което е по- скоро вътрешно, но обикновено възприемано, като външно от тийнейджъра.

При всяко положение е препоръчително да се консултирате с психолог, с когото ще можете да поговорите в дълбочина за ситуацията, защото е много вероятно тази декларация на сина Ви е симптом за нещо, което се случва се под повърхността. Важно е да се намери словото, за което един симптом да се „закачи“, в противен случай той ще напомни за себе си отново, понякога в по – комплицирана форма (знаете, как да речем, суицидните тенденции са имали дълъг период на симптоматика, която не е била разчетена на време).

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment