Агресивност към съучениците

Въпрос № 56

Публикувано на 13.01.2015, 23:57:20 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

 

Здравейте! Имам син на 9години! Нашият проблем с него е, че е много буен и агресивен към своите съученици! Понякога отказва да си пише домашните! Но най-много ме притеснява агресията му! Пробвали сме с наказания, с разговори, с лишаване от любими игри или компютър но резултатът е временен!

 

Отговор:

 

Здравейте,

Ситуацията, която описвате е коментирана многократно тук така, че ще обобщя писаното: най- вероятно случващото (агресивността, буйността и неподчинението) се е провокирало от сблъсъка на фантазма с реалността, който по някога е особено травматичен за детето.

Ако в представянето на училището и учебния процес сте обяснили, че там е едно чудесно място, че е много весело, има деца, игри, интересни забавления и нови приятели, вероятно несъзнавано сте го подвели. Защото, всяка една социална група си има своите вътрешни правила, ограничения и позиции, които не са в желанието на детето.

Замислете се: сина Ви, вече не е абсолютния властелин на околното (домашно, например) внимание, трябва да дели любовта на учителите с много други деца, тези, други деца са в непрекъсната конкурентност по отношение на вниманието, йерархията и личното пространство- т.е. начина по, който е описано училището, може да е тотално противоречив на вътрешните усещания, породени от реалността.

Твърде вероятно е, поради тези или подобни особености, сина Ви да се държи агресивно и провокативно, да не може да се впише адекватно в средата извън дома.

Много често това е една от основните причини за стряскащото, агресивно поведение на наследниците ни- сблъсъка на фантазията за това, което предстои и неговите реални измерения.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment