Труден тийнейджър

Въпрос № 36

Публикувано на 05.08.2013, 14:32 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте, имам внук на 13 години. От известно време -може би повече от година детето е много изнервено и превъзбудено,непрекъснато се измъква от отговори на някои въпроси-лъже като за световното, постоянно обещава, че няма да продължи но тези обещания си остават само обещания, с две думи откъдето влиза-оттам излиза.Притеснявам се защото и в училище успеха си развали, има много забележки от учителите,и там се държи буйно и невъздържано.Майка му и баща му са по цял ден на работа,само вечер му обръщат внимание. Аз живея на село-той в София, но не смея да го взема при мен, тъй като не мога да го контролирам.Непрекъснато ми отговаря с нервен тон и ме лъже за всичко. Моля за съвет!

Отговор:

 

Здравейте,

разбирам притесненията относно добруването на внука и децата Ви, но какво мислят по въпроса неговите родители?

В крайна сметка, ако те не виждат проблем, то тогава и Вие не бихте могла да се намесите, още по- малко пък да помогнете в тази ситуация. Ако смятат, че проблем има, то тогава какви са мерките, които са взели, как действат и каква са плановете им?

Всъщност, те знаят ли, Вашите опасения и подкрепят ли Ви да решавате проблемите на собственото им дете, вместо тях? Каква е причината, самите те да не потърсят помощ?

Възрастта в, която се намира внукът Ви е много преломна и натоварена с емоции, тревоги и въпроси, поради, което е изключително важно да работим много прецизно и ненатрапващо, защото всяко прекомерно нахлуване в личното пространство на младежа и стигматизирането на действията му, би могло да има трайни и непредвидими последици върху неговото психично състояние и върху зрелият му живот,като цяло.

Погледнете статията, която съм подготвил тук: Юношеството – тази „ужасна“ възраст

Препоръчително е родителите му да се срещнат с детски психолог: нещо, което е „поправимо“ сега, може да стане „трудно поправимо“, утре…

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

2 коментара

 • Силвия Кранева

  Синът ми е на 17 год. и основният ни проблем е огромния мързел, пълната липса на заинтересованост към каквото и да е и нежеланието да се справя с проблемите в ежедневието и въобще с нещата от живота. Многократно сме разговаряли с него за всичко няма тема табу вкъщи, но на него въобще не му пука държи се като 5годишен, а в същото време иска да е голям и самостоятелен, но е много незрял и неразумен за възрастта си. Как мога да му помогна да се научи да взима правилни решения и да е разумен човек.

  • Надя Николова

   Здравейте, г-жо Кранева!

   От това, което пишете ства ясно, че изпитвате затруднения да комуникирате ефективно със сина Ви вижданията и позициите си като родители относно неговото поведение и нагласи към живота.
   Позволявам си да Ви предложа да прочетете една наша статия на тази тема, която скоро беше публикувана на сайта ни, с надеждата тя да даде някаква яснота по въпроса Ви и да помогне да намерите път към една по- задоволителна комуникация с Вашия син:

   http://www.detskorazvitie.com/2015/06/04/%D1%8E%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82/

   Разбира се, ако прецените, че е необходимо, бихте могли да се свържете с нас на тел 0876 515 134, за да запишете консултация.

   С уважение,
   Надя Николова

Post a Comment