Трудно заспиване вечер

Въпрос № 20:

Публикувано на 16.11.2011, 12:20:51 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте д-р Стоилов,синът ми е на 6 г.,имам и дъщеря на 1г.Относно синът ми,той е много буден,енергичен и жизнен,но всяка вечер,когато му кажа,че трябва да си ляга,той започва да крещи,че няма да ляга и плаче неистово.Това продължава доста време.Опитвам да му обясня,че така трябва но той не ме слуша и продължава да крещи“НЕ“ и да плаче неистово.Накрая ляга след като го накарам на сила и дълго плаче докато не се умори и заспи от умора.Моля ви дайте ми съвет,как да продължа с неговото възпитание.

 

Отговор:

 

Здравейте,

Действително, лягането вечер е един често срещан и деликатен проблем. Сложността му се състои в това, че от една страна установените норми и правила трябва да бъдат спазвани, а от друга- възможно ли е да накараш някого да заспи насила, още повече пък дете, пълно с енергия??? Ситуацията се комплицира допълнително от факта, че лягането в леглото и изобщо сънят, не трябва да се асоциират с нещо неприятно, наказание и т.н.

Разбира се, добавяйки към уравнението, голямата неизвестна, наречена „сестра“, комплицираността на ситуацията, започва да изглежда съвсем разбираема. Помислете: как да легне и да заспи „нормално“, като може да обърнете повече внимание на сестра му, вместо на него, да не говорим, че трябва да Ви държи под око, за да не го сюрпризирате с още едно бебе- натрапник, крадящо от времето му с мама и тате… 😉

Има доста въпроси, които трябва да намерят своите отговори, преди да е възможна, каквато и да е препоръка.

Какви са „ритуалите“ преди лягане?

Как се намесва бащата, и как му обяснява необходимостта от това, да си ляга именно по това време?

Какви са реакциите и на двама Ви, когато сина Ви се тръшка и реве неутешимо?

Кой му чете приказки и какви приказки му четете?

Филми гледа ли, и ако- да, какви?

Има ли кошмари и изобщо говори ли за страховете си???

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment