Неподчинение и незачитане на правила при гняв

Въпрос № 13

Публикувано на 14.04.2010, 23:10:16 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте.Нашето сем. има 2 деца момичета на 1г. и 4 г.Каката винаги е била неспокойно и ревливо дете. Но напоследък наблюдаваме особено изразена агресия към приятелите и родителите и сестра и. В къщи много държим на дисциплината и доброто поведение, но вече не можем да контролираме изблеците на гняв от всяка дума към нея и пълното неподчинение и незачитане на другите около нея.Страхуваме се също , че бебето вече мн. добре разбира и копира всяко поведение. Ще ви бъдем много благодарни ако ни помогнете в тази борба с агресията.

 

Отговор:

 

Здравейте ,

„Борбата“ с агресията един много дълъг и изтощителен процес, тъй като корените му се намират както в семейното обкръжение, така и в социума.Допълнително объркване на правилното разбиране внасят и характеровите особености, често определяни като „генетичен материал„.

За правилното диагностициране на проблема, е необходимо да се консултирате с детски психолог, едва тогава е възможно да имаме някаква работна хипотеза.

Като цяло, обаче, преминаването към действие често се случва, когато има невъзможност за изразяване на вътрешното напрежение или затруднения посредством словото- тогава единственият възможен клапан остава действието.

Прекомерното наличие или отсъствие на правила и норми също са много определящи, като „правилното дозиране“ е пътят към това, дали ще бъдат структуриращи или ще са възприемани като бреме, което „трябва“ да бъде енергично отхвърлено.

Понякога терапията засяга цялото семейство, тъй като много често първоначалната невъзможност на детето да говори и мисли за чувствата си се корени в недостатъчно добре развита среда за емоционална комуникация в семейството.

В други случаи, добрата емоционална връзка и разбиране между растящото дете и родителите бива засегната драстично при преминаването през Едиповия комплекс . Често това е така поради неспособността на родителите и възрастните да договорят и отстояват успешно границите и отношенията си с него в този доста турболентен период.

За повече информация по темата или за да запишете консултация, можете да позвъните на

телефон +359 876 51 51 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment