Емоционалност, нервност и трудна концентрация

Въпрос № 23

Публикувано на 24.01.2013, 11:47 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте, проблемът ми е сходен с проблемите на повечето майки, но все пак искам да имам компетентно мнение. Имам син на 9 г., който от малък е много емоционален,нервен, не може да се концентрира. Има и малко братче на 1,8 г. и понякога много ревнува от него, става груб и агресивен към него. Нашата лекарка ни каза, че по-рано ще влезе в пубертета и за това е така. Трудности изпитва, когато чете и пише,трудно стои на едно място.Моля за съвет предварително благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

за съжаление няма да мога да Ви помогна, без да се срещна лично със сина Ви, но това, което описвате, не е нещо, което може да се подмине с идеята, че „с времето ще се промени“. Напротив, нещо, което сега би могло да бъде коригирано, в бъдеще може да се окаже сериозен проблем, който да отнеме значително повече ресурси за отстраняването му.

Правилно сте разпознали реакцията, спрямо брат му, като ревност и не приемане. Промяна би могла да настъпи, ако до него достигне слово, което той освен да разпознае и да приеме реално.

Що се отнася до свръх- емоционалността, нервността и невъзможността за концентрация, то трябва внимателно да се изследват причините, водещи до това и да се вземат съответните адекватни мерки, а не просто да бъде притискан допълнително или пък да бъде съблазняван.

Ако желаете, погледнете статията, която съм подготвил по сходна на трудната концентрация, тематика: Буйност, хиперактивност или нещо друго?

Заповядайте в кабинета, за да изследваме внимателно тази невъзможност за понасяне на известна доза неудовлетворение.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 1 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment