Детето е много активно, удря и блъска другите деца

Въпрос №  14

Публикувано на 05.05.2010, 18:51:10 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, имаме проблем със сина ни.Детето е на 5 години и е хиперактивно. Постоянно имаме оплаквания от госпожите, че бие децата, блъска ги, казват че просто му доставя удоволствие да удря децата. Може ли някакъв съвет как да постъпим като родители , може би бъркаме че при всяко оплакване го наказваме, бих казал че се отнасяме строго с него .

 

Отговор:

Здравейте,

аз не съм сигурен, че зад термина „хиперактивно“ дете се крие нещо смислено…Напоследък е много модерно да се слага подобно определение за деца, които страдат от изключително широк спектър затруднения.

Наказанието за съжаление не винаги има желаният ефект, особено когато е неясно, неадекватно и т.н.

Превенцията на едно или друго поведение е много по- смислена и даващи резултати дейност.Тази „превенция“ обикновено се осъществява през името и функцията на бащата, които ако са неуместно вписани в съзнанието на детето освен, че няма да вършат работа ще бъдат „на парче“ или дори напротив- бащата може да бъде възприет като насилник, а не като законодател.

Ако желаете, може да прочетете статията, която съм подготвил по тази, така болезнена в последно време, тема: Буйност, хиперактивност или нещо друго?

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 1 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment