Детето е в непрекъсната опозиция

Въпрос № 19:

Публикувано на 05.10.2011, 10:21:44 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте синът ми е на 5 и два месеца от известно време без причина започва да вика като го попитат нещо навънка тои мрълчи или отговаря с НЕ или неискам да казвам незнам какво да правя лекуващата лекарка ни посаветва да отидеме на детски психолог нее ходил на градина и от тази година тръгнахме на предучилищна госпожата казва че не говори много притеснявасе необщува с децата тръгнаха и на логопед защото неможе да казва някои думички правилно какво ще ме посаветвате

 

Отговор:

 

Здравейте,

това, което се случва със сина Ви, по принцип не е нетипично, с оглед възрастта, в която се намира. Търсенето и провокирането на граници и авторитети е характерно за този етап на развитие.

Всъщност, чрез „Не“-то, чрез опозирането на авторитети или на чужди идеи, детето Ви търси своята идентичност и индивидуалност.

Важно в случая е да разберем това противопоставяне и отрицание, израз на какво е:

-дали става дума за симптом на някакъв вътрешен конфликт,

-дали е апел към авторитета на възрастните и респективно към бащината фигура, или всъщност е

-модифициран вик за помощ, който детето ни изпраща по свой начин?

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 1 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment