Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

След раздялата детето е много буйно

Въпрос № 17

Публикувано на 12.10.2014, 10:39 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, имам момче на 6 години, когато беше на година и полови а се разделихме с баща му, винаги е бил палаво дете , но откакто започна тази учебна година е още по непослушен учителките всеки ден ми се оплакват от него, няма желание да учи, много се лигави и не изпитва вина за нищо , вниманието му не се задържа на нищо повече от 5-10 мин.Учителките казват че е много умен но с това поведение нито той може да усвои нещо а и пречи на другите деца.Всеки ден говоря давам му примери пробвах и с наказание, и с поощряване и стимулиране и няма ефект незнам какво да правя моля ви дайте ми съвет как да се справя…

 

Отговор:

 

Здравейте,

За съжаление в днешно време все повече млади семейства се разделят, а грижата по обгрижване и възпитание на детето не е по силите на единият родител, без значение дали се касае за мъжа или за жената.

Има ли някой, чиито авторитет сина Ви да зачита: приятел, баща, близък роднина?

Ако има такава личност, бихте могла да се позовете на нея, но с изричната уговорка, че трябва да обясните защо е така- защото се грижи за Вас, защото Ви издържа, защото това са правилата на дома му и т.н. Ако няма такава фигура, то тази бащина метафора трябва да бъде въплътена в съответната институция за, която, обаче е много важно, Вие също да зачитате. В противен случай, детето ще неглижира с абсолютно същата сила правилата, с която Вие не одобрявате определени изисквания или действия на персонала, да речем.

Това, което търси сина Ви е нещо/ някой, който да го спре и да го „събере“. Потърсете консултация с детски психолог или заповядайте в кабинета ми да поговорим по- обстойно какво означава и включва това понятие и да помислим как бихме могли с наличните ресурси да направим задачата по „опитомяване“ 😉 , приложима.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment