Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Нов татко в живота на детето

Въпрос № 12

Публикувано на 25.01.2013, 18:46 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте,разведена съм, имам дете на 5 год.,казва се… Разделена съм от година, имам приятел, живеем заедно, той участва в отглеждането, повече отколкото баща й…кажете ми нещо специфично за тези деца, отвреме на време се държи странно, става агресивна, в същия момент любвеобилно и така. Какво трябва да правя и какво не, знам че всичко е индивидуално, но не искам всичко да се превърне в някаква манипулация, тъй като я взима и баща й,(повече неговите родители), човека до мен е сериозен…и съм объркана, бих искала да ми дадете съвет, като детски психолог, как да постъпва приятела ми и така, предварително ви благодаря.

 

Отговор:

Здравейте,

това, че настоящият Ви партньор е отговорен спрямо дъщеря Ви е чудесно!

Ще имате нужда от подкрепа у дома, независимо, че и бившият Ви съпруг се вижда с детето. Хубаво е да договорите отношенията и отговорностите между всички, участващи във възпитанието и отглеждането, както за да не се образува вакуум между двамата „татковци“, така и за да не се получават разнопосочни изисквания или очаквания спрямо дъщеря Ви.

При всяко положение, разрешаването на ситуацията в отношенията между бащата и  дъщеря Ви, ще е както необичайна, така и много важна за по- нататъшното и развитие.

Няма как да дам универсален съвет как да се държи настоящият Ви партньор, без да съм се срещнал лично, както с него, така и с Вас, а най- добре и с двама Ви, едновременно.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment