Нервност, налагане, сръдливост

Въпрос № 9

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте
имам един въпрос който ме притеснява от известно време.Аз и моят съпруг в момента сме разделени.Имаме момченце на 9 години.Притеснява ме че детето стана по нервно,отговаря ми постоянно,опитва се да се налага и да ме изнудва,сърди се за всяко нещо.Не знам как да започна да контролирам тази ситуация.Имали нужда да го заведа при специалист за да му помогне да преодолее тази промяна.Забравих да спомена че детето беше свидетел на много заплахи и лоши думи казани по мой адрес.Благодаря ВИ

 

Отговор:

 

Здравейте,

въпросът Ви е резонен предвид ситуацията,в която се намирате.

Еднозначен отговор,обаче няма начин да се даде,понеже причините и следствията са съвкупност,неподлежаща на просто сепариране.

От едната страна стои факторът възраст ,в която границите и нормите са постоянно атакувани,а от другата е фактът,че сте разделени със съпруга Ви.

Не случайно, в психологията, често се използват изрази като „името на бащата“ или „бащина функция“, имащи за цел да укажат определена функция,а не просто фигура от определен пол.

В съседен форум имаше сходен въпрос и ще си позволя да цитирам кратък пасаж от там:

„…Тук обаче ролята на родителя е изключително важна.Добре е възрастните да не залитат в доказване на това кой е по-силният или по-големият инат,а да дадат ДУМИ и алтернатива на детето си.

Много важно е да позволят детето да изпита съпътстващите забраната чувства на тъга,гняв,неодобрение,като същевременно му покажат,че тези му чувства няма да ги разрушат като родители.

Разумно е да оставяме на децата си възможност за избор,което съвсем не означава,че ги поставяме по този начин извън нормите и правилата.Важно е обаче закона да не се налага садистично,а когато се налага да бъдем по-строги да даваме думи както на забраната,така и на емоционалното състояние на детето…“

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment