Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Кога да кажем на детето си „истината“?

Въпрос № 11

Публикувано на 22.05.2010, 11:56:43 ч. Въпросът е публикуван без никакви промени.

 

Дъщеря ми е на четири години, а с баща й се разделихме преди шест месеца. Напоследък започна да пита за него и да плаче – „Никога ли няма да се върне?“ „Защо вече не живее с нас?“. Бих искала да й кажа истината, но се опасявам, че е много малка да я разбере. Какво да му обясня на детето, че да не страда излишно?

 

Отговор:

 

Здравейте,

като правило, добре би било да се говори с детето преди родителите да се разделят, за да се обясни какво предстои. Но след като раздялата на родителите вече е факт, би било неработещо да прикриваме или подменяме истината с нещо, което излежда по- „щадящо“ или „разбираемо“. Независимо от възрастта си, децата могат да усетят когато между мама и татко нещо не е наред, или нещо се е случило, но също така имат право на собствената си история, т.е. да знаят какво се случва в действителност. Колкото и трудно да е на родителите да обяснят истината за реалната ситуация в семейството и свързаните с нея бъдещи промени, обличането в думи на събитията е от изключително значение за децата. По този начин им се предоставя възможността да покажат чувствата си относно промените, да скърбят по загубеното, да задават въпроси и най-вече да получават отговори, които идват на мястото на много детски фантазии, свързани с родителската раздяла.

За повече по темата, моля последвайте линка:

 

 

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment