Детето използва обидни думи

Въпрос № 3

Публикувано на 31.08.2009, 12:09:34 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте!Дъщеря ми е на 4 години и от няколко месеца използва обидни думи.Обикновено когато е в конфликт с някое дете а понякога и към възрастни.Случва се когато е много подразнена от нещо/ако я бутнат,дърпат й играчката …/а към възрастни когато я хванат и държат да им се усмихне или да им отговори на всяка цена,ако и се разкрещят и т.н.Понякога дори не разбирам какво точно я провокира.Ако някой непознат на улицата реши да я закачи/да я щипне,милва или да и пипне косата започва да говори на мен(Този защо ме гледа,не искам да ми се смее…Не го харесвам).Това е най общо казано(една вметка-има деца с които е много внимателна и мила,тези с които изпада в конфликт са наистина малко,но пък избухва в буквалния смисъл).Моля ви за професионално мнениеи съвет.Благодаря ви предварително и усмихнат ден!

 

Отговор:

Здравейте,

Въпросът, който задавате се отнася основно до локуса на контрола- т.е. дали той е външен или е вътрешен (самоконтрол).Нормално е при наличието на дразнител, дъщеря Ви да реагира, понякога дори по-остро от очакваното.

Важно е да се разбере каква е причината да използва обидни думи (чува ги често, когато някой е ядосан или пък няма реакция, когато тя ги използва?).

Добре е да се опитвате да дадете необходимото слово, когато избухва или е на път да го направи.

Обикновено когато думите липсват човек преминава към действие.Разберете какво провокира това действие.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment