Гризане на нокти и заекване при младеж

Въпрос № 6

Публикувано на 31.07.2009, 11:24:23 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте! Сина ми е на 14 години и от около година и половина си гризе ноктите и кожичките. Иначе нямаме проблеми с него – ученолюбив, помага в къщи, отзивчив. Отначало мислехме, че ще го преодолее с времето, но вече ме притеснява проблема. Разговаряли сме по темата и той е съгласен, че навика не е хубав, но виждам, че не успява да се овладее, прави го несъзнателно. Малко е притеснителен и може би се дължи на това. За себеси казва, че е различен, но не е затворен и има приятели с подобен характер. На 3 години започна да заеква силно /не знам дали има връзка с насоящото, но…/След подходящо лечение и дневен режим в рамките на една година всичко се оправи.Днес е прекрасен младеж! Искам да му помогна да разреши проблема, но за сега не успявам. Моля, за Вашата помощ.

 

Отговор:

 

Здравейте,

От написаното би могло да се предположат различни хипотези, като една от тях е, че се касае за някакво автоагресивно поведение.

В практиката си, специалистите сме много внимателни към симптома, тъй като подобно действие е именно симптом.Най- общо казано симптома не трябва да се пипа и „атакува“ директно, тъй като веднъж „отрязан“ ще ни се наложи впоследствие да работим „на тъмно“.Всъщност, дори повече- именно той ни ориентира дали интервенцията е успешна или сме поели в грешна посока.

За съжаление в тази възраст (на децата) родителите трудно биха могли да разберат реалните причини за едно или друго действие на юношите, тъй като самите юноши често не искат да бъдат разбрани.

Може да прочетете статията ми, озаглавена „Юношеството- тази ужасна възраст“, а също така би било добре да се консултирате със съответния специалист:

Юношеството – тази „ужасна“ възраст

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment