Бърза загуба на ентусиазъм и интерес

Въпрос № 4:

Публикувано на  28.08.2009, 13:09:52 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте!Синът ми е на 9 г отговорен и изпълнителен е но проявява нетърпение към всякаква дейност.Не иска да чете книгите които са задължителни бързо се „пали“ и също така бъзо му свършва ентусиазма било за игра,подаръци или пътуване.На какво се дължи това поведение?С баща му се стараем да разбере и той и по-малкия му брат ,че дисциплината за нас е да се спазват правилата които съществуват в семейството и в обществото ,а не да се подчиняват или страхуват от нас .Кажете ни правилно ли постъпваме?Благодаря Ви.

 

Отговор:

 

Здравейте,

правилно е, че „С баща му се стараем да разбере и той и по-малкия му брат ,че дисциплината за нас е да се спазват правилата които съществуват в семейството и в обществото“- действително семейството е призмата през, която обществото навлиза в детето, а същевременно и детето възприема обществото.Ако ние бойкотираме общите правила, е твърде вероятно в близко бъдеще и нашите собствени(семейни) правила да бъдат обект на атака.

Разумно е да възпитаваме у децата си не страх, а респект към нас, като родители.

Колкото до „паленето“ това е по-скоро въпрос на търсене на собственото желание и е нещо, което се среща все по- често напоследък у подрастващите.За съжаление обяснението на подобно явление е въпрос на по- дълга дискусия, но обобщено, става дума за невъзможността за понасяне на известни лимити: всяко удоволствие е лимитирано и изчерпването му води до силно неудовлетворение и протест. Невъзможността за приемане на ограничение, ражда бунт и недоволство.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment