Нежелание на детето за преместване в друга държава

Въпрос № 1

Публикувано на 06.04.2010, 11:07:04 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Живея в чужбина и няма към кого да се обърна за съвет.Преди 3 години напуснах страната и оставих 9годишната си дъщеря на грижите на майка ми.Живея тук с втория си съпруг,който е българин и дъщеря ми познава от 6 години.Отношенията им са много добри.Два пъти е идвала при нас за по месец и знам,че по принцип тук и харесва,но не иска да се разделя с приятелите си от училище.В началото тя искаше да дойде при нас,но в последствие се заинати.Държа да подчертая,че поддържаме постоянна връзка ежедневно,но разстоянието явно си каза думата.Тази зима категорично настоях и тя се съгласи да дойде и да опита.Вече е на 12години и аз много се притеснявам какъв подход да избера защото наистина навлиза в деликатна възраст.Това с което се съгласих беше да вземе с нея любимата си котка и и обещах,че ако и е много трудно,няма да я измъчвам и ще се върнем в България.Опасявам се обаче,че е възможно да хитрува и след няколко месеца да ме принуди да взема решение за което ще съжаляваме един ден и тримата.Извинявам се за дългия пост,но ми се искаше да внеса повечко яснота.Моля Ви да ми дадете съвети как да подходя към детето си,така че да се адаптира по-леко в новите за нея условия. Благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

наистина ситуацията, в която се намирате е доста деликатна с оглед вторият Ви брак, преместването (и то извън страната), но най- вече особената за разбиране възраст, в която се намира дъщеря Ви.

Има и допълнителни фактори, усложняващи коректното разбиране на цялата картина, като отношения с биологичният баща, както и наличието или липсата на интимен приятел.

Най- добрият вариант е да потърсите психоаналитична помощ там, където живеете. Ако това е невъзможно, можем да дискутираме ситуацията, но на личният ми мейл, а не на страниците на обществен форум, тъй като се касае за лични и конфиденциални въпроси и данни.

Междувременно бихте могла да погледнете и книгата на д-р Патрик Дьоларош , озаглавена: „Родители, осмелявайте се да казвате „НЕ“.

 

Реплика към Стоилов

Публикувано на 10.04.2010, 09:28:52 ч.

 

Много Ви благодаря.Ще Ви пиша на личния имейл тъй като все още не владея добре местния език и това ще ми попречи да получа качествена консултация.Ще потърся и книгата,която ми препоръчахте.Успешна седмица и на вас 🙂

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment