Детето е потиснато след посещение при другия родител

Въпрос № 5

Публикувано на  20.10.2009, 15:25:56 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте разведох се преди 1 год имахме много тежък развод и дъщеря ми която беше на 5г много тежко го понесе Ходихме дълго време на детски психолог и нещата се наредиха Само че сега когато ходи при баща си в задължителните дни с преспиване всяка 1 и 3 седмица се връща много подтисната Не споделя а отговаря – ако кажа да какво ще стане или ако кажа не какво ще стане Не знам какво да правя а нямам възможност отново да ходим на психолог Какво да правя и как да разговарям с нея Когато не ходи известно време при баща си всичко е ок пее смее се и е отново е онова дете щастливо и доволно Знам че нещо не е наред но не знам какво Как да постъпя?

 

Отговор:

Здравейте,

за огромно съжаление при разводите децата са едни от най- потърпевшите в цялата ситуация.Причините са много и различни.

След като раздялата, обаче вече е факт, трябва да свършим още доста работа (в противовес на илюзията, че с развода всичко приключва): щом болката, тъгата, обидата и негодуванието достигнат една по- поносима стойност трябва отново да поговорим с бившият си партньор. За отношенията, за комуникацията, но най- вече за децата.Това, разбира се е изключително тежък и неприятен разговор, който трябва да се състои.

В конкретния случай с дъщеря Ви печалът и тъгата след гостуването при бащата, са една абсолютно нормална реакция и тя трябва да бъде зачитана и уважавана. Добре е да и се дават думи, но това не винаги е възможно.За да има достъп до словото (което е единственото „лекарство“ в случая), е необходимо събеседникът да е маргинален, външен по отношение на ситуацията, което автоматично изключва този човек да е от семейството.

Ако имате желание погледнете следната статия, която подготвих по тази тема:

Разводът и последиците му върху децата

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment