Детето е „боксова круша“ в училище

Въпрос № 10

Публикувано на 31.05.2013, 20:55 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Моля ви, напишете нещо повече за тази позиция „на боксовата круша“. Имам племенник, за който се опасявам, че е изпаднал в подобно положение- вечно бит и малтретиран- и физически, и психически- в училище. Предварително благодаря!

 

Отговор:

 

Здравейте,

тази тема е често дискутирана, но ще се постарая да обобщя:

когато едно дете не е адекватно в противодействието си на околната среда, т.е., когато често е обект на агресия, на която не може да отговори, то най- често се касае за блокиране на оперативната агресивност. Това, от своя страна води до необходимост от разтоварване на натрупаното напрежение и най- често това напрежение се разтоварва у дома- върху родители, баби, по- малки деца. Ако това не е възможно се отива в едно мегаломанно фантазиране или в тотална затвореност.

Често причина за тази инхибираност е свръх- протективността на родителя или забраните, страха и наказанията, които детето трябва прекомерно да понася.

При всяко положение, описваният от Вас симптом е достатъчно сериозен, за да бъде подминат като маловажен. Препоръчайте на близките си да се свържат с детски психолог, защото случващото се няма да се размине без трайни последствия за психиката (пък и не само) на момчето.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment