Трудно заспиване и неспокойствие

Въпрос № 3

Публикувано на 26.02.2013, 15:46 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте искам да ви попитам нещо.Имам дете на 3 годинки,през нощта е много неспокойна,говори на сън,сънува разни сънища от които плаче и не може да спи спокойно.Искам да знам,ако може да ми кажете на какво може да се дължи това безпокойство?

 

Отговор:

 

Здравейте,

не бих могъл да зная на какво се дължат нощните страхове на дъщеря Ви, но в случая не това е и най- важното: преди всичко, трябва да си отговорим на въпроса каква функция изпълняват тези страхове: т.е.

дали с тази тревожност тя се опитва да Ви контролира (карайки Ви да сте непрекъснато до нея или да спите в едно легло),

дали иска да Ви каже през симптома нещо, което не може да намери път през словото,

дали пък няма някакъв травматизъм, който не подозирате (или не разчитате), но за нея има особено значение…

Добре е да се обърнете към детски психолог, първо за да се успокоите Вие, като майка и второ- ако е необходимо нещо да намери думи за, които да се „закачи“ и да излезе на повърхността е по- добре да се случи навреме, а не след години, когато преработката ще е несравнимо по- трудна.

 

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment