Тикове и натрапливи действия

Въпрос № 2

Публикувано на 17.01.2013, 10:19 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте докторе въпроса ми е следният :дъщеря ми е втори клас на три години започна да мига с очички пoсле след посещение при очен лекар казаха че е алергична защото е със светли очи и руса коса. Hосеше една година очила бяха казали че ще помогнат на тиковете и след една година тръгна на градина там започна наново с мигане после премина на въртене изведнъж на главичката и хапене на вътрешната страна на устата си всичко това спира за месец два и се повтаря, водих я на детски психолог и казаха че засега няма нужда от медикаментозно лечение.B момента криви очички както и преди и сега ми отговаря че всичко това го прави неволно, забравих да спомена и че си дъвче ноктите на ръцете още от малка какво ще препоръчате вие ,и дали тези нейни променливи неволни движения ще спрат някога?Най вече къде се крие причината.Надявам се на бърз отговор, благодаря ви предварително.

 

Отговор:

Здравейте,

въпросът, който ми задавате е по- скоро насочен към педиатрично наблюдение и евентуална интервенция.

Разбира се, мигането може да касае и психосоматика, но Вие споделяте хипотезата на офталмолога, който има мнение за произхода на симптома.

Що се касае до гризането на ноктите, то тук ситуацията трябва да бъде изследване в дълбочина, защото с това си действие, психичното на детето казва нещо, което е добре да разберем.

Знаете, че често подобни действия са опит да бъде туширана тревога, автоагресивен импулс, но би могло да бъде и нещо свързано с насладата. Ако се касае за тревога, то тогава примигването, може да бъде част от общ симптом.

Потърсете консултация от специалист: ако има затруднение, то сега може да бъде преодоляно с несравнимо по- малко усилия, от колкото в бъдеще, когато това смущение ще се е превърнало в устойчиво поведение.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment