Манипулиране, чрез симулиране на болест

Въпрос № 6

Публикувано на 29.03.2013, 17:09 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте Г-н Стоилов,
Имам дъщеря на 6 години, която изкара два тежки грипа с висока температура, бяхме на антибиотици и респективно доста време изкарахме вкъщи. Отделно от това от 2 годишна страда от детски колит с присъщите колики, газове, болки в корема и т.н. Сега когато отново тръгна на градина изведнъж болките рязко зачестиха особено сутрин преди градина и непосредствено преди обеден сън, появи се кисел вкус в устата. Това силно ме озадачава, защото когато си бяхме вкъщи по време на боледуванията детето почти не се оплаква. Моля дайте ми съвет, като детски психолог, как да постъпя. Според gp-to понякога наистина я боли, но има и доза преиграване , а аз се почувствах като пълен хипохондрик спрямо детето си. Поздрави.

 

Отговор:

 

Здравейте,

всъщност, много добре сте се ориентирала в ситуацията:

често, когато поради боледуване децата биват обгрижвани по- интензивно, периода на адаптация, след това (разбирай- отделяне), е болезнен и труден, както за детето, така и за родителя.

Нужно е да намерите, заедно със съпруга си, подходящите думи, които да я подкрепят, да и внушат увереност и сигурност, за да не се налага да изобретява симптом с, който да изисква вниманието, което се опасява да не загуби (или с, което е свикнала). Бъдете загрижени родители, без да ставате хипохондрици.

Но, Вие, така или иначе осъзнавате ситуацията, следователно сте на прав път!

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment