Гримасничене и поява на тикове

Въпрос № 4

Публикувано на 02.03.2013, 18:05 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте, много се радвам че мога да направя консултация с Вас преди да започна други терапии. Става въпрос за дъщеря ми тя е на 6г и половина през септемри ще е 1 клас. От няколко месеца можше би година има някъкви тикове с очите мига постояно даже и стиска очите като мига и другото което прави постоянно прави физиономи или духа с носа без ричина. Преди това имаше навик да си яде ноктите но в послетсвие спря, но започна да прави това с очите.Имаме и дъщеря на 3г и половина.По принцип те си играят и се карат мисля като всички деца. Моля ви посъветвайте ме как да постъпя да се обърна ли към лекар било то невролог или детски психолог.Благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

свързвате ли появата на тези „тикове“ с нещо конкретно- т.е. това според Вас, какво е: реакция на нещо, което я заплашва или по- скоро е игра с очите, която и харесва?

А, как се случи „отказа“ от гризането на ноктите- сама ли го реши, или спря под Ваше давление?

Смятате ли, че е възможно единият симптом да е „еволюирал“ в другият?

Особено важно е да не „режем“ симптома, каквато е целта и действието на повечето медикаменти или поведенчески „терапии“, например. Симптома е онзи клапан на тенджерата под налягане, който изпуска парата, когато налягането стане прекалено голямо: ако премахнем този клапан, не е трудно да се досетим, какво ще се последва след кратко време- взрив…

Най- добре е да се срещнем и поговорим лично, защото въпросите и обстоятелствата, които стоят, преди каквато и да е работна хипотеза са доста и разнообразни.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Comment ( 1 )

  • Neli

    Zdraveite,sinut mi e na 1.4 meseca I kogato se radva ima edno prisvivane na o4ite I se smee I drugoto koeto zabelqzvam e ,4e postoqnno si sviva ru4i4kite v dlanta I gi otpuska,tova go pravi nai-3esto kogato qde ,no ot akoro zapo4na dosta 4esto da go pravi.Blagodarq predvaritelno!

Post a Comment