Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Разрешаване на спорове чрез юмруци

Въпрос № 20

Публикувано на 29.01.2015, 12:50 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Казвам се … сина ми е на 15години и е агресивен днес в училище се е бил с едно дете учителката казва че в последно време се е променил и ме посаветва да поискам савет от психолог трябва ли да пие някакви лекарства?

 

Отговор:

 

Здравейте,

а, какво очаквате да прави, Вие или учителката от един юноша на 15 години? Може би да бродира или да бъде сериозно изкушен от реденето на пасианси? 😉

Бъдете спокойна, това да се заявява, пък било, понякога и чрез юмруците си, е нещо естествено (в съответните граници!!!) за момчетата, особено пък в пубертета. Да, въпроси, като, защо това заявяване става именно по този начин, а не чрез слово, или какво представлява този симптом за него (да се бие), е важно да намерят своите отговори, но те са у сина Ви, а не у Вас, като негова майка.

Смисленото е да се спазват (или пък да се въведат, ако липсват) някакви рамки на това поведение (къде, защо, с кого и пр.), а не просто да бъде потиснато (не искате да бият него, нали) и да бъде адекватно чут, вместо да не бъде третиран като общественоопасен индивид, нуждаещ се от медикаментозно лечение на агресивните си импулси.

Предложете на сина си да се видим в кабинета ми (обяснете му, че психолога е различен специалист от психиатъра 😉  ), за да помислим каква е причината за подобно поведение и дали няма друга алтернатива на юмруците.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment