Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Трудност при откриване на собственото желание

Въпрос № 17

Публикувано на 12.03.2014, 11:50 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте! Имам проблеми с четиригодишната си дъщеря. В момента най-належащия е, че имаме огромно желание да я водим на различни курсове, тя също желае, но в момента, в който осъзнае, че има вероятност да не стоя с нея и категорично отказва и казва, че няма да отиде. Детето пее добре, винаги сме искали да ходи на курсове или в детска вокална група, записахме я, сега обаче не желае да ходи, обяснявам й, че ще ходя с нея, но тя е категорична, че не иска при учителка и други деца. В детската градина я записахме да ходи на спортна гимнастика, но в деня, в който е трябвало да отиде е отказала на учителката, като й е казала, че тъй като няма други деца от групата и тя не желае – разплакала се е, дърпала се е и т.н. На нас ни каза същото нещо и добави, че понеже бил учител и тя се притеснила още повече. Цяла зима я убеждаваме да я водим на курсове по плуване, също категорично отказва, иска да се научи да плува, но да я учат мама и тати не иска учители и непознати деца. Смятам, че тя няма проблем с комуникацията с други деца и в яслата и в детската градина си има приятели, забавлява се. Има много силен характер учителката в детската градина го подчертава същото, че е със силен характер, но не се стреми да бъде лидер, просто си отстоява позициите. Не знам дали ще ви помогне, но дъщеря ми категорично отказва да поздравява, прави го в най-неочаквани за нас моменти, например като влизаме в магазин, казва „Здравей“, на излизане казва „Приятен ден“, но в детската градина до настоящия момент не е поздравила учителките си нито с „Добро утро“ нито дори с „Чао“ вечер. Не я насилвам, но го правя всеки път. Моля дайте някакъв съвет как да подходя към нея. Искам да добавя, че никога нищо не крия от нея винаги й обяснявам всичко както е, например когато започна детската градина й обясних, че там ще има нови деца, нови учителки, нови играчки, всичко ще бъде различно, ще се наложи сама да се облича, храни и т.н., обяснявам и така и за курсовете, че ако ни допуснат ще стоя с нея, но се притеснявам, че ако я заведа ще настане рев и няма да я искат, а това ще я разочарова още повече!

 

Отговор:

 

Здравейте,

пред сложна дилема Ви изправя малката принцеса: освен, че правилата на играта са измисляни и променяни от нея и не желае да се вписва в никакви други (чужди) правила и игри, в същото време Ви изправя и пред нерешими задачи: иска нещо, но не знае какво, а ако случайно желанието и се закачи за нещо, то тутакси се изобретява пречка пред осъществяването му, за да може да продължи да иска, без да има шанс да го достигне…

С други думи поддържа дразнението, въпреки афишираното неудоволствие от този факт: иска нещо, но няма идея какво, и то, не защото не знае, а защото не иска да знае.

Много, много преломен момент в развитието на всяко дете!

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment