Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Трайни спомени при децата

Въпрос № 3

Публикувано на 16.08.2009, 18:19:33 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте!От каква възраст детето започва да има трайни спомени,които се запечатват в паметта му?Питам,за да не става свидетел на неща,които биха могли да му осакатят психиката.

 

Отговор:

 

Здравейте,

еднозначен отговор на въпросът Ви няма, тъй като има много допълнителни фактори влиящи върху дълготрайната памет.Обикновено след 3-4 годишна възраст децата имат устойчиви и относително точни спомени за събития, направили им силно впечатление, НО при наличието на стресов фактор, или нещо необичайно силно като дразнител ранните спомени могат да бъдат изтласкани до степен на „забрава“ от самото лице.Разбира се при една продължителна терапия или най- добре психоанализа тези „забравени“ спомени ще се върнат без да са загубили изобщо яснотата си, но това е друга тема.

Като пример мога да Ви дам, пациент, който преди три години твърдеше , че няма абсолютно никакви спомени от детството си( преди десетата си година), а в последно време ми разказва събития случили се, когато е бил в детската ясла!!!Бариерата, която навремето му пречеше да надникне в детството си, се оказа развода на родителите му, когато е бил 10 годишен…

Ако имате опасения за нещо конкретно, заповядайте в кабинета ми, тъй като не е редно да се коментират прекалено лични неща в обществен форум.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment