Отказ от игра с деца и телемания

Въпрос № 9

Публикувано на 10.03.2013, 20:27 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте,
Имам син на 8 години и,единствено дете,който предпо4ита да гледа анимационни филми по телевизията,отколкото да си играе с други деца.Това е от 2 години насам. Трябва ми експертна помощ от детски психолог, не знам дали не сме закъснели, вероятно ще ми дадете съвет .

 

Отговор:

 

Здравейте,

в днешно време повечето деца предпочитат да получават пасивни удоволствия, вместо активни в, които да участват или дори самите те да създават.

Именно поради тази причина синът Ви предпочита да гледа телевизия, където получава завършени образи, наготово, вместо сам да създава такива, като например чрез четенето. В единия случай създаваме лесно манипулируем потребител, в другия личност, способна да създава и твори. Горе- долу, поради сходни причини, децата предпочитат телевизията (или компютъра) пред живия контакт със себеподобни: по единият начин, идентифицирайки се с някой от героите (обикновено най- успешния), детето изпитва задоволство, докато по другия, сблъсъкът на фантазма с реалността, освен разочарование, носи тревога и негативизъм (аз искам да съм най-, най-, най-; не желая да спазвам никакви правила, освен тези, които аз измислям; как може да има деца или възрастни, които да предпочитат компанията на други, а не, единствено- моята…)

Тези нагласи и позиция на детето, естествено тръгват от нас- родителите и съответно ние сме и хората, които евентуално бихме могли да ги променим.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment