Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Детето посяга на майка си

Въпрос № 4

Публикувано на 22.03.2009, 23:25:00 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,моят вапрос е следният:имам син на 5 годинки,който е много добро и послу6но дете,но си позволява да ме удря.Това нормално ли е и на какво се дълзи?Аз не го бия,за6тото съм твърдо против боя като възпитателно средтво.

 

Отговор:

 

Здравейте,

определено не е редно синът Ви да Ви удря.

Съпругът Ви (или някой друг, който има възпитателни функции и детето е с респект към него) трябва да забрани абсолютно категорично това, без обаче да го заплашва със саморазправа.

Удачно е да проведат разговор,където да му бъдат обяснени (или напомнени за пореден път) правилата и границите,като бъде оставено пространство за чувствата или емоциите: „Разбирам, че понякога си ядосан на майка си и може би я мразиш за това, което ти забранява или те кара да направиш,но АБСОЛЮТНО ТИ ЗАБРАНЯВАМ да я удряш: както не позволявам да те бият теб, така няма да позволя и ти да удряш майка си. Можеш да ми се сърдиш много, но ако това се случи отново, ще бъда изключително строг към постъпката ти.“

Ако не успявате да се справите със създалата се ситуация, задължително потърсете консултация с детски психолог, а най- добре е запишете заедно със съпруга си семейна консултация.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment